Home Economic Arabia Saudită anunță un deficit bugetar de 98 miliarde dolari americani

Arabia Saudită anunță un deficit bugetar de 98 miliarde dolari americani

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Cu un preț al barilului de petrol la cele mai mici cotații din ultimii șapte ani, Arabia Saudită a anunțat luni un deficit bugetar record de aproape 98 milairde de dolari americani, reprezentând aproximativ 15% din produsul intern brut al țării.

Dacă în ultimii ani prețul ridicat al petrolului a permis Arabiei Saudite să susțină o politică economică cu pe largi subvenții, cetățenii saudiți nu plătesc taxe pe venit iar prețurile la energie și utilități sunt cele mai mici din regiune, în bugetul pe anul 2016, prezentat luni de către ministerul de finanțe este prevăzută o scădere a deficitului bugetar până la 87 de miliarde doalri. Aceasta reprezintă o schimbare radicală a politicii fiscale în ultimii zece ani și pare a presupune o serie de măsuri sociale sensibile pe care Regatul Arab le-a evitat până acum. În declarația bugetară, ministrul finanțelor a sugerat că va căuta să schimbe subvențiile pentru apă, electricitate și produse petroliere pentru următorii cinci ani. În plus, guvernul va căuta să introducă o taxă pe valoarea adăugată în coordonare cu țările vecine și să mărească accizele la țigări și băuturi carbogazoase. Acest lucru arată și că autoritățile saudite nu se așteaptă la o schimbare în evoluția prețului petrolului.

Arabia Saudită rămâne principalul producător mondial de petrol, cu o cotă de piață de aprape 13% din producția mondială de petrol, acesta reprezentând 77% din veniturile bugetare ale țării. Însă prețul petrolului se află într-o scădere constantă, în anul 2014 ajungând de la un maxim de 100$ pe baril la o medie 54$, iar în momentul de față este în jur de 37 dolari.

sursa: The Guardian

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More