Home STIRI ACTUALITATE Anxietatea. Noua boală a secolului XXI

Anxietatea. Noua boală a secolului XXI

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Specialiștii consideră că una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni la nivel global este anxietatea. Problemă generată de diverși factori,  care produce dzechilibru interior, duce la deterioarea relațiilor, precum și la frici morbide nejustificate care pot avea efecte devastatoare pe termen lung.

Conform Biroului Național pentru Statistică ’’Aproximativ 40 de milioane de americani suferă de tulburări de anxietate; vârsta medie la care o persoană intră în contact cu anxietatea este de 11 ani’’. Potrivit cu Laura Whitehead, manager specializat pe probleme de anxietate din Marea Britanie, citată de The Guardian, afirma despre anxietate ’’aceasta devine o problemă când interferează cu activitățile noastre de zi cu zi’’.

Wikipedia definește anxietatea drept o ’’stare afectivă caracterizată  printr-un sentiment de insecuritate, de tulburare, difuz. Tulburările de anxietate sunt foarte frecvente și afectează 14% din populație’’. Pe fondul extinderii acestei afecțiuni, se recomandă consultarea unor cadre de specialitate, dacă este nevoie.

Prof.dr.Al.Obregia de la Spitalul Clinic de Psihiatrie, declara despre unele studii pe care le-a efectuat ’’ Principala concluzie a acestor studii este că există nevoia de educație a populației, a încerca să o iei mai din timp, să educi tinerii, să te duci la locul de muncă, să te duci în școli. (…) Consumul de substanțe psihoactive mai ales la cei tineri poate să favorizeze și să precipite instalarea unor tulburări de genul acesta’’.În țara noastră, frecvența tulburărilor anxioase înregistrează o valoare cuprinsă între 25-28%, lucru îngrijorător în contextul în care această boală ia amploare.

Congresul Național de Psihiatrie a dezbătut de multe ori problema anxietății pe teme precum ‘’Starea actuală a sănătății mintale din România în context european ‘’, conferințe ce aveau rolul de a găsi o frontieră comună și de a rezolva diferențele de opinie ale specialiștilor în psihiatrie, lucru ce pe viitor se presupune să ducă la rezolvarea acestor chestiuni psihice majore.

Studiile realizate atât pe adolescenţi cât şi pe adulţi, de exemplu studiul lui Kathleen Merikangas din JAACAP în 2010, respectiv studiul lui Ronald Kessler din JAMA în 2005, arată că tulburările de anxietate sunt ''problemele de sănătate mentală cel mai frecvent întâlnite la nivel global''.

Studiile recente au demonstrat că navigarea pe internet ore în şir, duce spre stări anxioase iar expunerea excesivă în mediul virtual alienează psihologic indivizii, în timp, aceştia pierd contactul cu realitatea şi devin ''victime'', ale unor afecţiuni puternice de anxietate.

 

Sursa: The Guardian.com, wikipedia.ro, Totuldespreanxietate.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More