Home Cultură Felicitările de Paşte din perioada interbelică expuse pentru vânzare pe internet

Felicitările de Paşte din perioada interbelică expuse pentru vânzare pe internet

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Felicitările care se trimiteau de Paşte în perioada interbelică şi a războaielor mondiale aveau un farmec aparte pe care îl păstrează în timp datorită colecţionarilor. Pe site-ul de tranzacţii, okazii.ro, sunt expuse o mulţime de modele de felicitări cu flori de primăvară, peisaje din natură, iepuraşi, miei, copii. Unele felicitări au fost însă cenzurate în acele timpuri de către autorităţi. 

Deşi în prezent sunt la modă felicitările prin sms sau virtuale, felicitările trimise cu ocazia diverselor Sărbători în perioada interbelică şi a războaielor erau lucrate frumos şi scrise de mână, şi cele oferite cu ocazia Paştelui aveau majoritatea un mesaj comun: "Hristos a înviat!" Autorităţile de atunci au cenzurat însă unele scrisori şi felicitări, de exemplu, în anul 1942, un bărbat pe nume Goellner Karoly a trimis către directorul Băncii "Vulturul" din Deva o felicitare alb-negru în care îi ura domnului respectiv şi soţiei lui următoarele: "Vă doresc mult preastimate director şi stimatei doamne sărbători pascale fericite şi vesele. Vă salut şi vă sărut mâna." Această felicitare a fost cenzurată şi nu a ajuns atunci la destinatar. 

felicitare cenzurata                                                                   Felicitarea cenzurată în 1942

 

Istoricul Dan Falcan a declarat pentru Descoperă.ro că ştampila "cenzurat" era pusă ca să îşi facă datoria Serviciul de cenzură. Falcan a spus jurnaliştilor: "La Deva locuia Petru Groza (prim-ministru în regimul comunist între 1945 şi 1952 n.r.), el era unul dintre cei mai bogaţi oameni din România şi e posibil ca acolo să fie taina cenzurii. Atunci, autorităţile erau cu trupele germane, iar el de partea cealaltă. Serviciul de cenzură punea ştampila cenzurat ca să îşi facă datoria. Bănuiesc că nu este nimic subversiv în respectiva felicitare."

Mareşalul Ion Antonescu a instaurat Serviciul de Cenzură care a funcţionat şi pe toată durata celui de-Al Doilea Război Mondial. În perioada războiului, Antonescu cenzura scrisorile soldaţilor de pe front cu scopul de a nu "demoraliza populaţia."

 

Sursa: descopera.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More