Home Economic Analist RBS: „vindeți tot, înainte ca piețele să se prăbușească”

Analist RBS: „vindeți tot, înainte ca piețele să se prăbușească”

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Royal Bank of Scotland avertizează asupra unui an „cataclismic” cu scăderi semnificative în prețul acțiunilor și în cel al petrolului, și își sfătuiește clienții să investească în obligațiuni.

Conform economiștilor de la Royal Bank of Scontland urmează un an „cataclismic”, în care piețele financiare pot scădea cu până la 20 de procente din valoare, iar prețul petrolului ar putea ajunge până la 16$ pe baril. Într-un anunț către investirorii săi, RBS a afirmat „vindeți tot ce aveți, cu excepția obligațiunilor foarte profitabile. Acum totul se reduce la intrările de capital, și nu la profiturile pe capital. Într-o sală aglomerată, ieșirile sunt mereu aglomerate.” Aceștia au mai spus că situația actuală este reminiscentă anului 2008, când banca de investiții Lehman Brothers a fost punctul de pornire al crizei financiare. De data aceasta China poate fi momentul de declanșare a unei noi crize.

Piețele financiare sunt deja sub presiune, indexul FTSE 100, al celor mai performante 100 de companii de la bursa din Londra, înregistrează cel mai prost început de an din anul 2000, cu o scădere de 5%. Iar în Statele Unite, indicele bursier al Dow Jones pe industrie a înregistrat cel mai prost început de an din istorie.

Și prețul petrolului este în cădere liberă, datorită cererii scăzute și a previziunilor cu privire la creșterea producției datorate ridicării sancțiunilor economice la care era supus Iranul. Iar tensiunile din cadrul OPEC dintre Arabia Saudită și Iran fac și mai improbabil un acord între cele două țări pentru reducerea producției. Prețul barilului a mai scăzut cu încă 1 procent, la o valoare de 31, 18$, cel mai scăzut din aprilie 2004. În plus, previziunile sunt că prețul acestuia va continua să scadă și mai mult, Morgan Staley afirmând că prețul ar putea ajunge până la 20$ pe baril iar Standard Chartered, o altă bancă de investiții, a prezis că prețul ar putea ajunge chiar și până la 10$.

Investirorii au reacționat de temerile cu privire la o încetinire severă a economiei chineze și de deprecierea monedei acesteia. Prăbușirea piețelor financiare din China și incapacitatea autorităților de a schimba cursul pieței nu au ajutat.

„China a pornit o corecție majoră iar acum lucrurile au intrat într-un efect de bulgăre de zăpadă” a declarat Andrew Roberts, unul din directorii RBS. Bursele chineze si-au continuat scăderea, luni pierzând încă 5% din valoare.

Sursa: The Independent. The Guardian.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More