Home STIRI ACTUALITATE Bărbaţi vs femei în cazul bolii Alzheimer. Ce spun cercetătorii britanici?

Bărbaţi vs femei în cazul bolii Alzheimer. Ce spun cercetătorii britanici?

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

 

Femeile sunt mult mai afectate de Alzheimer pentru că abilitățile lor cognitive se deteriorează într-un ritm mult mai rapid decât la pacienţii de sex masculin care se află de exemplu în același stadiu al bolii. Scăderea nivelului de estrogeni din perioada de menopauză poate fi asociată cu riscul crescut la femei de a dezvolta această afecţiune, potrivit cercetătorilor britanici.

La fel se întâmplă și în cazul competențelor lingvistice și memoriei care se pierd mai repede la persoanele de sex feminin, potrivit unor date ale studiilor anterioare. Cercetătorii de la Universitatea din Hertfordshire UK consideră că scăderea nivelului de hormoni (estrogeni) după ce femeile ajung la perioada de menopauză poate afecta modul în care se dezvoltă boala.

Există și simptome diferite în funcţie de gen; bărbaţii afectaţi manifestă mult mai des dereglări de comportament, în timp ce femeile sunt mai instabile din punct de vedere emoţional şi au deficienţe majore la nivel de limbaj, atribuie cu dificultate nume unui obiect sau nu reuşesc să ofere o semnificaţie cuvintelor. 

În Marea Britanie femeile alcătuiesc două treimi din cele 850.000 de persoane care trăiesc cu demență, o formă de Alzheimer, iar aceasta este principala cauză de deces la cele care au peste 80 de ani, și a treia pentru bărbații din aceeași grupă de vârstă.

Studiul publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie arată că bărbaţii pot avea o rezervă cognitivă mai mare  şi prin faptul că pot aloca mai mult timp sarcinilor şi lucrului datorită rolurilor tradiţionale de gen, dar există şi o influenţă a genei legată de maladia Alzheimer care ar putea fi de vină.

''De exemplu, genetica este mai greu de schimbat, dar mai ușor de reprezentat, rezerva cognitivă se modifică și cu cât vor fi mai multe femei care muncesc, cu atât generația următoare va avea de suferit mai puțin. Prin urmare este fundamental să continuăm să identificăm rolul dintre diferențele de sex pentru a determina diagnostice precise și a deschide căi către noi tratamente'', a precizat Keith Laws, neuropsiholog la Școala de Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii din Hertfordshire.

Cu privire la teoriile studiului care arată că femeile sunt predispuse la declin cognitiv mai repede decât barbaţii, Dr. James Picket, director de cercetare la Societatea de Alzheimer a declarat că aceste constatări trebuie să fie explorate în profunzime astfel încât să se poată întelege dacă există modalități de abordare a nevoilor și experiențelor femeilor în faţa  bolii Alzheimer și a altor forme de demență.  

''Este important ca cercetătorii să înţeleagă simptomele prezentate de bărbaţi şi femei, deoarece acest lucru ar putea ajuta la îmbunătăţirea diagnosticului, la sprijin și  tratament în viitor", a adăugat  şi Dr. Laura Phipps de la Alzheimer Research UK.

 

Surse: independent.co.uk, descopera.ro

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More