Home Externe Alegeri SUA: Hillary Clinton candidatul elitelor Partidului Democrat

Alegeri SUA: Hillary Clinton candidatul elitelor Partidului Democrat

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

În cursa pentru nominalizarea din partea Partidului Democrat a candidatului pentru președinția SUA lupta pare a se disputa, de această dată, între Hillary Clinton și Bernie Sanders, aflați într-o luptă tot mai strânsă în sondaje. Deși încă mai sunt două săptămâni până la alegerile din statul Iowa, deja după cele câteva săptămâni de campanie încep să se contureze unele distincții între cei doi candidați. Una dintre diferențele importante pare a fi suportul clar pe care Bernie Sanders îl are din partea tinerilor, și în special din partea clasei de mijloc iar Hillary Clinton din partea elitelor Partidului Democrat.

Această diferență poate fi observată din analiza grupurilor care și-au anunțat sprijinul pentru unul dintre cei doi candidați, și în special asupra modului în care aceste organizații au ajuns la decizia respectivă. Cei care au analizat în acest mod cele 18 organizații ce s-au pronunțat asupra candidatului căruia îi vor acorda sprijinul au ajuns la concluzia că:

„Fiecare sindicat important sau organizație progresivă ce le-a permis membrilor ei să voteze, și-a declarat susținerea pentru Bernie Sanders.

În același timp, toate anunțurile de sprijin pentru candidatura lui Hillary Clinton din partea grupurilor importante afiliate politicilor democrate, au venit de la organizații unde liderii acestora au decis și nu membrii prin vot democratic. În plus, câteva dintre aceste anunțuri de susținere a candidaturii lui Hillary au fost acompaniate de critici din partea membrilor respectivelor organizații, nemulțumiți de lipsa unui proces democratic de decizie.

Este probabil cel mai clar exemplu al suportului elitei partidului democrat pentru campania lui Hillary, chiar și acum în momentul în care popularitatea lui Bernie Sanders în rândul membrilor partidului este în plină creștere” relatează The Intercept.

Un astfel de exemplu este susținerea candidaturii lui Clinton din partea organizației Human Rights Campaign. Conform sursei citate, la această decizie nu s-a ajuns printr-un vot al tuturor membrilor organizației, ci într-un comitet executiv compus din doar 32 de persoane, multe dintre acestea conectate cu diverse firme de lobby. Unele voci independente au afirmat că în acest caz organizația HRC „și-a negociat susținerea pentru Hillary în schimbul accesului la Casa Albă pentru liderii ei”. Idee susținută și de faptul că Hillary Clinton a susținut dreptul la căsătorie a minorităților sexuale doar foarte recent, când acestă poziție a devenit populară și printre politicieni.

Unul din sindicatele majore ce a avut un proces de votare democratic a fost cel al Lucrătorilor în Telecomunicații din America – CWA. A fost vorba de un proces relativ laborios, pe durata câtorva luni, ce a cuprins întâlniri cu membrii, întâlniri de discuții între membrii, sondaje prin telefoane și online. „Mii de oameni au participat la votul online organizat, iar Sanders a obținut o victorie decisivă” a declarat purtătorul de cuvânt al organizației. Aceștia au subliniat că în alegerile din 2008 nu au susținut niciun candidat pentru că în urma aceluiași proces trei candidați au obținut un număr apropiat de voturi.

În cazurile în care o organizație ce susține candidatura lui Hillary a ajuns totuși la această decizie printr-un vot deschis al membrilor, cum este cazul sindicatul profesorilor American Federation of Teachers, criticii au observat că alegerile s-au ținut cu câteva luni mai devreme, atunci când candidatura lui Sanders abea era notată. „Graba cu care s-a ajuns la o asemenea decizie, înaintea marilor organizații sindicale, nu a fost necesară. Rezultatul a fost un joc măsluit în favoarea candidatului dorit de lideri” a declarat unul din membrii acestui sindicat.

Patru dintre cele mai importante organizații progresive ce au avut un proces de vot au ales să-l susțină pe Sanders. Cunoscuta organizație MoveOn a înregistrat un vot de 78% în favoarea lui iar Democracy for America de 88%. Multe din grupurile ce nu au avut un proces de votare nici nu au fost transparente cu privire la modul în care decizia  de a susține un candidat s-a luat.

Sursa: The Intercept

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More