Home Externe Alegeri SUA – avantaj pentru Bernie Sanders conform ultimelor sondaje

Alegeri SUA – avantaj pentru Bernie Sanders conform ultimelor sondaje

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Cu trei săptămâni înainte de alegerile preliminare din New Hampshire, ultimul sondaj realizat de CNN/WMUR și dat publicității marți seară, îi dă senatorului din Vermont, Bernie Sanders un avans de 27 de procente față de Hillary Clinton.

Avansul lui Bernie Sanders, de 60% față de 33% ale lui Clinton, este cu atât mai surprinzător cu cât majoritatea sondajelor arătau o cursă strânsă. Senatorul B. Sanders este destul de cunoscut în acest stat, el având o lungă carieră politică, de peste 30 de ani în statul vecin Vermont, iar în ultimele săptămâni se bucură de un adevărat val de popularitate ce se reflectă și în opiniile evidențiate de sondajele media.

Unul din lucrurile cel mai puțin plăcute pentru doamna Clinton reliefate de acest sondaj este că 55% dintre alegătorii democrați au spus că este „cel mai puțin de încredere” dintre candidați. Lucrul îngrijorător este că acest procent este în creștere, fiind de 46% în decembrie și 33% în septembrie. Spre comparație, doar 2% dintre cei intervievați l-au caracterizat pe Sanders ca fiind cel mai puțin onest. Doar 30% din cei chestionați au fost de acord că Hillary Clinton are „caracteristicile personale și calitățile” pe care președintele ar trebui să le aibă, comparativ cu 58% ce l-au descris astfel pe Sanders.

Unii dintre liderii din tabăra lui Hillary Clinton s-au declarat sceptici cu privire la mărimea diferenței dintre cei doi, și chiar și cei din campania lui Bernie Sanders au afirmat că nu cred că avansul lui este atât de consistent. Situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât sondajele din vara trecută arătau un avantaj considerabil pentru Hillary Clinton.

Acest sondaj vine după dezbaterea televizată de duminică seara, în care cei doi politicieni s-au atăcat reciproc. Dacă Hillary a încercat să atragă atenția asupra intențiilor lui Sanders de a mări taxele pentru toate categoriile sociale și pentru votul acestuia din urmă împotriva legislației cu privire la controlul armelor de foc, Sanders a contraatacat evidențiând legăturile fostului secretar de stat cu puternicele firme financiare de pe Wall Street. Diferența pe care noul sondaj o arată față de cel anterior, făcut în decembrie tot de CNN și unde Sanders avea un avantaj de 10 procente, 50% la 40% – arată că aproape 10% din electoratul lui Clinton s-a mutat în tabară lui Bernie Sanders. În acest ultim sondaj, Sanders conduce și în ceea ce privește alcătuirea electoratului său, având majorități și în ceea ce privește tinerii, independenții, dar și electoratul democrat înregistrat.

„Acest sondaj arată existența unui momentum real pentru campania noastră și că poporul american dorește să privească dincolo de aceeași clasa politică și sistemul economic consacrat” a declarat Jeff Weaver, șeful campaniei lui Sanders.

Sursa: NY Times

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More