Home Cultură Adio, Umberto Eco. Scriitorul italian s-a stins din viață

Adio, Umberto Eco. Scriitorul italian s-a stins din viață

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Filosoful italian Umberto Eco, autor al celebrului roman ''Numele Trandafirului'' a decedat la vârsta de 84 de ani. Scriitorul care suferea de cancer de multă vreme s-a stins din viață în data de 19 februarie la ora 21:30 (ora Italiei) în locuința sa din Milano, așa cum a confirmat familia pentru jurnaliștii cotidianului La Repubblica.                      

 S-a născut în anul 1932 la Alessandria, în regiunea Piemont din nordul Italiei. Umberto Eco a studiat filosofie  la Universitatea din Torino. La vârsta de aproape 50 de ani a atins un succes demn de un adevărat maestru cu primul său roman publicat în anul 1980. ''Numele Trandafirului'', un roman polițist cunoscut pentru fluența simbolurilor și jocurile de limbaj subtile a fost vândut în milioane de exemplare și a fost tradus în 43 de limbi. Umberto Eco reușește astfel să devină cel mai citit și tradus romancier de la sfârșit de mileniu. A promovat semiotica arhitecturii la Universitatea din Firenze și a predat semiotică generală la Bologna, unde a fost numit și președinte al Școlii Superioare de Studii Umanistice a Universității. Totodată a scris și o mulțime de cărți pentru copii și eseuri precum: ''Problema estetică la Toma D'Aquino" (1956), "Dezvoltarea esteticii medievale" (1959).

"Umberto Eco a avut o prezență semnificativă în viața culturală italiană din ultimii 50 de ani, iar numele său rămâne legat în mod incontestabil, la nivel internațional, de succesul extraordinar al romanului său, Numele trandafirului. Lumea a pierdut unul dintre cei mai importanți oameni din cultura contemporană. Ne va lipsi viziunea lui asupra lumii", a declarat ziarul La Repubblica pe site-ul său.

Renumitul scriitor și filosof italian a fost clasat în topul celor mai mari 100 de intelectuali realizat de revista britanică "Prospect", unde a ocupat  locul al II-lea în 2005, și al XIV-lea în 2008, potrivit site-ului agerpres.ro.

 

Surse: La Reppublica.it, LeFigaro.fr, Agerpres.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More