Home Economic 66 de investitori dau în judecată Volkswagen

66 de investitori dau în judecată Volkswagen

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Peste 60 de investitori vor acționa în judecată producătorul auto Volkswagen la un tribunal din Germania, în scandalul falsificării testelor de poluare din Statele Unite. Prima acțiune este așteptată să fie depusă în următoarele șapte zile. Klaus Nieding, avocat la firma Nieding și Barth, a afirmat că această plângere va fi depusă în numele unui investitor instituținal din Statele Unite ce a suferit „pierderi importante”, dar a refuzat să ofere numele acestuia. Alți 65 de investitori sunt așteptați să se alăture acestei plângeri.

Aceste acțiuni legale se vor adăuga la presiunile economice la care e supus constructorul german, informațiile de luna trecută arătând că acesta din urmă a înregistrat anul trecut prima scădere în vânzîrile auto din ultimii 10 ani.

Investitorii au suferit pierderi importante după ce Agenția de Protecția Mediului din administrația Statelor Unite a descoperit în septembrie, anul trecut, că al doilea producător auto al lumii a înșelat testele de emisie din SUA prin instalarea în autovehicole a unor mecanisme create astfel încât să înșele aceste teste. Ca urmare, producătorul german a pierdut miliarde de euro în valoare pe bursele unde acțiunile acestuia sunt tranzacționate.

Domnul Nielding a declarat că firma sa reprezintă majoritatea investitorilor ce s-au alăturat acestei plângeri, „în principal din Statele Unite, cu cereri de despăgubiri de câteva sute de milioane de euro.”

Producătorul auto german se confruntă cu procese similare nu doar în propria țară, astfel de acțiuni în instanță fiind demarate și în Statele Unite sau Australia.

Și Departamentul de Justiție al Statelor Unite, în numele Agenției de Protecția a Mediului a acționat Volkswagen în justiție. Printre alți investitori care au făcut același lucru se numără diverse fonduri de investiții din America și Europa, fonduri cu capital însemnat de peste câteva milairde de dolari, de exemplu APG un fond de pensii olandez cu capital de peste 400 de miliarde doalri.

Sursa: Financial Times.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More