Home Actualitate Criză Iminentă în Sectorul Sănătății: Sindicaliștii Declară ‘Ordonanţa amăgirilor’ a lui Rafila Drept Inadecvată și Pregătesc Greva Generală

Criză Iminentă în Sectorul Sănătății: Sindicaliștii Declară ‘Ordonanţa amăgirilor’ a lui Rafila Drept Inadecvată și Pregătesc Greva Generală

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit
Criza Imminenta in Sectorul Sanatatii
 1. Federația Solidaritatea Sanitară răspunde la Ordonanța de Urgență privind salariile în sectorul sănătății, intitulând-o „Ordonanța Iluziilor”, datorită discrepanței mari dintre beneficiile anunțate public și beneficiile reale pentru angajații din sănătate.
 2. Sindicatele din sănătate avertizează cu o grevă generală, nemulțumite de măsurile luate de către Guvern, care nu satisface cererile lor.
 3. Un program de proteste este deja stabilit pentru luna iulie, culminând cu o grevă generală la data de 27 iulie 2023.

„Ordonanța Iluziilor” Provocă Nemulțumiri

Federația Solidaritatea Sanitară reacționează la „Ordonanța Iluziilor”, denumirea sa pentru OUG recent aprobată cu privire la salarizarea din sectorul sanitar. Ei critică discrepanța mare între beneficiile anunțate pentru angajații din sănătate și cele reale, descriind ordonanța ca fiind o „simulare” a creșterii salariale. Nemulțumirile lor neîndeplinite îi motivează să continue cu protestele.

Modificări Propuse și Reacții ale Sindicaliștilor

Ministerul Muncii a anunțat recent că Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care introduce noi măsuri pentru salarizarea personalului din sistemul sanitar public. Acestea includ creșteri salariale, facilitări în ocuparea posturilor vacante și reangajarea fără formalități a celor concediați prin concediere colectivă în urma desființării unei unități sanitare.

Cu toate acestea, sindicatele insistă că OUG nu satisface cererile angajaților din sănătate și că anumite solicitări nu se regăsesc în lista lor de revendicări.

Analiza Federației Solidaritatea Sanitară

Federația Solidaritatea Sanitară a realizat o analiză a impactului Ordonanței de Urgență nr. 63/2023, care relevă că aceasta este de fapt o „Ordonanță a Iluziilor”. Ei subliniază că există o discrepanță foarte mare între beneficiile anunțate public și beneficiile reale pentru angajații din sănătate.

OUG și Disparitățile Apărute

OUG nr. 63/2023 este definită de către Federația „Solidaritatea Sanitară” ca o „Ordonanță a Amăgirilor”. Au realizat o analiză a impactului acestei ordonanțe și au concluzionat că beneficiile anunțate public pentru angajații din sănătate nu se aliniază cu realitatea.

Potrivit analizei, o proporție semnificativă a lucrătorilor din sănătate care ar fi trebuit să beneficieze de drepturile prevăzute în OUG se află într-una dintre următoarele situații:

 • Unele unități depășesc limita de 30% pentru sporuri și indemnizații, făcând ca angajații să nu poată beneficia de aceste drepturi.
 • Unii angajați vor putea beneficia de aceste drepturi, dar vor pierde alte drepturi salariale în schimb.
 • În alte cazuri, drepturile vor fi acordate, dar vor rezulta în reducerea veniturilor salariale pentru alte categorii de angajați.

Respectarea Regulilor și Impactul pe Termen Lung

Federația susține că, în plus față de aceste probleme, OUG nr. 63/2023 a încălcat regulile anterior stabilite pentru proiectul noii legi a salarizării. Noua ordonanță a înlocuit o categorie de sporuri cuantificate procentual cu indemnizații în sumă fixă, stabilite egal pentru toate categoriile de angajați cu același program de lucru.

De asemenea, Guvernul a introdus o prevedere care sugerează că sumele acordate în prezent vor fi luate în considerare la 1 ianuarie 2024. Acest lucru sugerează că veniturile pot scădea la acea dată, un lucru criticat puternic de sindicate.

Protestele Continuă

În lumina acestor probleme, Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă să protesteze și să organizeze acțiuni de protest în luna iulie, care include:

 • Protestul angajaților care asigură continuitatea serviciilor medicale.
 • Pichetarea tuturor spitalelor din țară pe 6 iulie 2023.
 • Organizarea Mitingului național al angajaților din Sănătate în Piața Victorie pe 12 iulie 2023.
 • Greva de avertisment pe 19 iulie 2023.
 • Greva generală pe 27 iulie 2023.

Propunerea Alternativă și Reacția Guvernului

Propunerea alternativă a Federației „Solidaritatea Sanitară” solicită modificări importante, inclusiv:

 • Abrogarea limitării drepturilor salariale.
 • Reevaluarea drepturilor salariale pentru anumite categorii de angajați în sectorul sanitar.
 • Recunoașterea dreptului la un salariu corect, reflectând complexitatea și importanța muncii depuse de angajații din sănătate.

În ciuda protestelor în creștere și a presiunii publice, reacția guvernului a fost rezervată. Cu toate acestea, au promis să ia în considerare propunerea alternativă și să analizeze posibilitatea de a efectua modificări la OUG nr. 63/2023.

Există, de asemenea, unele semnale că negocierile între Guvern și sindicate ar putea începe în viitorul apropiat, dar detaliile specifice nu sunt încă disponibile.

Impactul asupra Sectorului de Sănătate

Între timp, tensiunile în sectorul sănătății continuă să crească. Personalul medical este nemulțumit și demoralizat, iar pacienții sunt îngrijorați de posibilitatea unei greve generale care ar putea perturba serviciile medicale.

Cu toate acestea, mulți români susțin protestele și consideră că personalul medical merită salarii mai bune, având în vedere sacrificiile pe care le fac, mai ales în timpul crizei COVID-19.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More