Home Actualitate Arafat anunță în sfârșit eliminarea pandemiei în România la 28 iunie 2023. Comitetul de Urgență confirmă: Riscul epidemiologic a fost neutralizat

Arafat anunță în sfârșit eliminarea pandemiei în România la 28 iunie 2023. Comitetul de Urgență confirmă: Riscul epidemiologic a fost neutralizat

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Situația de pericol epidemiologic în România s-a încheiat. COVID-19 este acum recunoscută drept o afecțiune de rutină. Din 1 iulie 2023, STS nu va mai emite certificate electronice de vaccinare împotriva COVID-19.

O serie de măsuri sunt impuse odată cu finalizarea stării de risc epidemiologic și biologic declanșate de pandemia COVID-19:

– Spitalele sau secțiile dedicate tratării pacienților cu COVID-19 își vor înceta funcționarea. Pacienții vor avea posibilitatea de a fi internați și tratați în orice unitate medicală, respectând procedurile de izolare specifice bolilor respiratorii contagioase;

– Centrele de evaluare specializate pentru pacienții cu COVID-19 își vor întrerupe activitatea. Evaluarea acestor cazuri se va desfășura în orice centru medical, respectând normele de izolare;

– Bonusurile speciale nu vor mai fi oferite, deoarece COVID-19 este acum considerată o boală infecțioasă obișnuită;

– Certificările electronice de vaccinare COVID-19 nu vor mai fi emise de STS începând cu data de 1 iulie 2023.

Ministerul Sănătății încurajează în continuare testarea și autoizolarea în cazul îmbolnăvirii.

Persoanele care manifestă simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 sunt îndemnate să se testeze, să se autoizoleze sau să poarte mască și să ceară evaluare medicală, mai ales dacă simptomele se agravează și/sau dacă pacienții au diverse afecțiuni preexistente și sunt în vârstă de peste 65 de ani.

Toate unitățile medicale și laboratoarele vor continua supravegherea și raportarea cazurilor de COVID-19.

Decizia CNSU a fost luată în urma Raportului realizat de Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății referitor la evoluția bolii COVID-19, și a nivelurilor ridicate de imunitate împotriva SARS-CoV-2 la nivelul populației. Aceste concluzii au fost susținute de pozițiile publice ale Directorului General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cărora, COVID-19 a devenit o problemă stabilă de sănătate și nu mai reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Alexandru Rafila, a menționat că Ministerul Sănătăţii are în plan un proiect naţional pentru gestionarea pacienţilor post-COVID: „Aceasta este una dintre priorităţile noastre. În curând vom dezvolta o strategie naţională în domeniul bolilor cerebrovasculare. Avem două două domenii de interes principal – neurologia și pneumologia, iar recuperarea pacienților după infecția COVID reprezintă un proces de lungă durată”, a detaliat ministrul PSD într-o declarație recentă la Bacău.

Întrebat cu privire la procesele juridice emergente legate de acest aspect, ministrul Sănătății a subliniat importanța priorității în recuperarea pacienților post-COVID și a dezvoltării unei strategii naționale pentru bolile cerebrovasculare. „Avem două arii principale de focus – neurologia și pneumologia. Recuperarea pacienților după infecția cu COVID este un proces pe termen lung”, a subliniat Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă la Bacău.

Ministrul Sănătății a adăugat că se desfășoară discuții avansate între comisiile de specialitate ale ministerului și organizațiile profesionale pentru a implementa astfel de proiecte.

„Avem discuții avansate cu organizațiile profesionale și cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății pentru a implementa astfel de proiecte. Avem o rețea extinsă de pneumologie la nivel național și pe măsură ce tuberculoza devine o patologie care se află sub control, ne gândim să valorificăm facilitățile și personalul disponibil, nu prin reconversie, ci prin dezvoltare în direcția bolilor respiratorii și, de asemenea, în domeniul neurologiei, în special în ceea ce privește neuroreabilitarea. Aceasta este o consecință a pandemiei și, evident, una dintre prioritățile noastre”, a completat Rafila.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More