Home Actualitate Prin Decret Legislativ, Parlamentarii Pierd Privilegiul Pensiilor Speciale: O Schimbare Radicală!

Prin Decret Legislativ, Parlamentarii Pierd Privilegiul Pensiilor Speciale: O Schimbare Radicală!

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit
Prin Decret Legislativ, Parlamentarii Pierd Privilegiul Pensiilor Speciale
  • Luni, 26 iunie, decizia parlamentarilor de a renunța la pensiile lor speciale a fost adoptată prin vot. Incertitudinea persistă cu privire la modul în care Curtea Constituțională a României (CCR) va reacționa la această propunere.

Abolirea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Parlamentul a decis să-și elimine propriile pensii speciale, cu un vot majoritar de 382 în Camera Deputaților. Diana Șoșoacă, senatoarea cunoscută pentru comportamentul său excentric, a creat un moment de haos în plen. Ea a apărut în costum național, purtând un fluier și un clopoțel.

Șoșoacă a fluierat și a strigat la Simonis și Ciucă, furioasă că nu i s-a permis să vorbească. Ea a susținut că efortul de eliminare a pensiilor speciale este o diversiune și că inițiativa „va fi respinsă” de CCR.

Un membru al forțelor de securitate a încercat, fără succes, să o convingă pe Șoșoacă să se retragă de la tribună. Senatoarea a continuat să facă zgomot, ca formă de protest.

Reforma sistemului de pensii și combaterea inechităților

„Vrem o restructurare solidă a sistemului de pensii, atât pentru pensiile de serviciu, cât și pentru indemnizațiile pentru vârstă de pensionare oferite parlamentarilor care au terminat unul sau mai multe mandate. Trebuie să luăm măsuri legislative pentru a elimina inechitățile din sistem, iar eliminarea indemnizației pentru vârstă de pensionare a parlamentarilor este un pas important pentru a elimina discriminarea față de persoanele care primesc pensii bazate pe contribuții”, se menționează în argumentarea proiectului legislativ.

Solidaritate și responsabilitate fiscală în contextul crizei

Proiectul subliniază și contextul dificil prin care trece țara noastră, din cauza efectelor economice ale pandemiei și a conflictului din Ucraina, care are și el consecințe economice majore. Parlamentarii sunt invitați să fie primii care demonstrează solidaritate și respect în utilizarea fondurilor publice pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în instituțiile publice, mai ales în Parlament.

Inițiatorii cred că „parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe bază de contribuții”.

Posibilul impact pozitiv al abrogării pensiilor speciale

Documentul sugerează că această inițiativă legislativă este un pas către asigurarea echității între cetățeni prin anularea prevederilor care se referă la indemnizațiile speciale ale parlamentarilor. Abrogarea acestor prevederi ar avea un impact bugetar pozitiv, reducând presiunea financiară asupra bugetului de stat.

Potrivit acestui document, în 2022, după 10 iunie (în urma aplicării Deciziei CCR nr. 261/2022), au fost plătite 583 de indemnizații, cu o valoare totală de 19.370.146,80 lei. Continuarea plății acestor indemnizații ar putea supune bugetul de stat unei presiuni suplimentare într-un context economic deja dificil din cauza crizelor sanitare, economice și geopolitice recente.

Punctul de vedere al PSD

Potrivit unei declarații oficiale a PSD, la ședința comună va fi prezent și președintele social-democraților, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Motivele pentru care pensiile speciale ar putea rămâne

Eugen Nicolicea, fost parlamentar PSD și apropiat al lui Liviu Dragnea, este ferm convins că pensiile speciale nu vor fi eliminate, deoarece proiectul va fi respins de CCR, așa cum s-a întâmplat în trecut.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More