Home Actualitate PNL și PSD își reunesc liderii pentru a discuta strategiile înainte de reorganizarea guvernamentală. Care sunt planurile fiecărui partid?

PNL și PSD își reunesc liderii pentru a discuta strategiile înainte de reorganizarea guvernamentală. Care sunt planurile fiecărui partid?

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit
PNL si PSD isi reunesc liderii pentru a discuta strategiile inainte de reorganizarea guvernamentala
  • Luni seara, la Vila Lac, liderii PNL au stabilit strategia privind rotativa guvernamentală
  • Surse politice indică o atmosferă tensionată în cadrul întâlnirii
  • Marți urmează ședința Biroului Politic Național, unde se vor vota deciziile finale

Planificarea strategică la Vila Lac

Liderii PNL s-au adunat luni seara la Vila Lac cu scopul de a dezvolta o strategie pentru rotativa guvernamentală. Sursele politice ne indică faptul că întâlnirea a fost destul de încordată, în special având în vedere că marți este programată ședința Biroului Politic Național, unde se vor vota deciziile finale. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a sugerat că partidul trebuie să aleagă între a lupta pentru ministerele financiar importante sau pentru un proiect național.

Ședințele PNL și PSD înainte de schimbarea guvernului

Marți, înainte de schimbarea premierilor prevăzută pentru sfârșitul acestei luni, conducerea PNL și PSD au convocat ședințe separate. Liberalii se vor întâlni în Biroul Politic Național, începând cu ora 11:00, în sala grupului PNL din Camera Deputaților. În paralel, Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat se va reuni la Palatul Parlamentului, în sala grupului PSD „Regele Mihai I”.

Decizii privind protocolul coaliției și desemnarea miniștrilor

Aceste două partide sunt responsabile cu stabilirea strategiei pentru protocolul coaliției și alegerea miniștrilor pentru noul guvern, condus de președintele PSD Marcel Ciolacu. PNL și PSD vor decide dacă vor continua să respecte protocolul stabilit la formarea coaliției de guvernare, de acum un an și jumătate, sau dacă vor începe negocierile pentru un nou aranjament în Executiv.

Viitorul președintelui PNL, Nicolae Ciucă

O problemă suplimentară pentru liberali este incertitudinea cu privire la ce se va întâmpla cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, după ce acesta își va încheia mandatul de premier. Există speculații privind posibilitatea ca acesta să ocupe postul de vicepremier în Guvernul Ciolacu sau să devină ministru într-unul din ministerele cheie. O altă variantă luată în considerare este ca Nicolae Ciucă să fie numit președinte al Senatului, înlocuindu-o pe Alina Gorghiu.

Solicitările pentru rămânerea lui Nicolae Ciucă în Guvern

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat luni că numeroși lideri PNL, președinți de organizații, primari și chiar președinți de Consilii Județene au solicitat ca Nicolae Ciucă să rămână în Guvern în calitate de vicepremier. Aceștia consideră că prezența sa ar fi o garanție de facto a continuității, stabilității, echilibrului și echității în guvernare, ceea ce ar putea aduce un avantaj partidului.

Mandatul pentru negocieri și decizia lui Ciucă

Ionuț Stroe a menționat că în ședința Biroului Politic Național de marți se va decide mandatul cu care premierul Nicolae Ciucă va participa la negocierile interne ale alianței. Cu privire la viitoarea poziție a lui Ciucă, Stroe a declarat că „decizia aparține premierului Ciucă, pentru că numai domnia sa poate evalua dinamica din coaliție, de până acum, și locul din care ar putea lua deciziile cele mai bune pentru România și, evident, și pentru PNL.”

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More