Home Politică OCDE, este gata s-o primească pe România

OCDE, este gata s-o primească pe România

by Tudor Irina
2 minute timp de citit

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un forum unic unde guvernele a 34 de democrații conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce țin de globalizare și de exploatare a oportunitătilor globalizării. Premierul României, Sorin Grindeanu, consideră că România poate începe demersurile de aderare la OCDE, ca urmare a creșterii economice și a progresului din România.

„România a avut un progres constant mult accelerat în ultimii ani pentru a asimila instrumentele OCDE și a participat la scară largă la structurile de lucru ale organizației. Ne consultăm activ și suntem interesați să cooperăm mai îndeaproape cu OCDE în numeroase domenii cheie, cum ar fi politici macroeconomice, guvernanță corporatistă, liberalizarea fluxurilor de capital, migrație și multe altele. (…) România este pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE. Statutul de membru al organizației va fi o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat țara noastră, a nivelului său de dezvoltare. Va însemna o administrație publică mai eficientă și mai adaptată la cerințele unei lumi globale. Credem cu tărie că acest lucru se poate întâmpla cât de curând. Suntem conștienți de dificultatea procesului și suntem dispuși să facem tot ce putem, tot ceea ce depinde de noi în acest sens”, a afirmat Sorin Grindeanu.

„Pentru a atinge acest lucru e nevoie nu doar de voința țării noastre, de voința României, ci și de sprijinul partenerilor noștri externi, statele membre ale OCDE, pe care ne dorim să putem conta pentru a ne atinge acest obiectiv. Largul sprijin al mediului de afaceri, al Parlamentului, al BNR, al formatorilor de opinie din România, al mediului academic, cred că le putem constata pe deplin”, a mai spus Grindeanu.

„Avem cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Mai mult, exporturile sunt la un nivel record, ceea ce denotă competitivitatea ridicată a produselor românești. În luna martie s-au exportat bunuri în valoare de 5,6 miliarde de euro, acesta fiind cel mai mare export lunar din istorie. De asemenea, în primul trimestru din 2017 investițiile străine directe au totalizat o valoare de 1,075 miliarde de euro, în creștere cu 22 aproape 23%, față de perioada corespunzătoare a anului trecut”, a precizat Sorin Grindeanu.
„Asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm sau să ne culcăm pe o ureche. Din contră, știm că trebuie să menținem acest ritm și mai știm că această creștere trebuie să fie realizată în mod solid, sustenabil și responsabil. De aceea cred că necesar să facem reformele vitale prin asimilarea celor mai bune practici și standarde existente, iar, aici, OCDE este liderul cunoscut în materie de guvernanță economică globală cu care vrem să cooperăm. Am făcut deja pași importanți, așa cum am spus, pași în acest sens, vrem ca această dinamică să continue și să se amplifice”, a conchis premierul Sorin Grindeanu.

 

Sursa: agerpres.ro

Sursa foto: incont.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More