Home Actualitate Marius Budăi, Ministrul Muncii, oferă asigurări privind salariile bugetarilor și abordează aspecte legate de PNRR

Marius Budăi, Ministrul Muncii, oferă asigurări privind salariile bugetarilor și abordează aspecte legate de PNRR

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit
Marius Budai, Ministrul Muncii, ofera asigurari privind salariile bugetarilor si abordeaza aspecte legate de PNRR

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat într-o conferință de presă că noua lege a salarizării nu va include reduceri ale salariilor bugetarilor și că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede ca sporurile angajaților din sistemul public să nu depășească 20% din salariu. Budăi a abordat și problema pensiilor românilor, menționând că PNRR blochează posibilitatea majorării acestora, iar plafonarea procentului din PIB alocat pensiilor la 9,4% ar putea menține populația sărăcită timp de 50 de ani. Ministrul a subliniat necesitatea revizuirii abordării sistemului de pensii și colaborării cu partenerii europeni pentru a ajusta PNRR într-un mod care să reflecte nevoile reale ale populației și să garanteze o creștere sustenabilă a pensiilor și a nivelului de trai.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Ploiești, ministrul Muncii, Marius Budăi, a subliniat că noua lege a salarizării nu va include reduceri ale salariilor bugetarilor. El a menționat că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede ca sporurile angajaților din sistemul public să nu depășească 20% din salariu.

Marius Budăi, Ministrul Muncii, asigură cetățenii că salariile bugetarilor nu vor fi reduse în cadrul noii legi a salarizării

Marius Budăi a afirmat: „În PNRR este stipulat că trebuie să ajungem la un procent de 20% pentru sporurile fiecărui angajat. Lucrăm la elaborarea legii salarizării, însă nu în direcția reducerii salariilor, în niciun caz.”

De asemenea, ministrul a precizat că în Coaliția de guvernare nu s-au purtat discuții referitoare la tăierea indemnizațiilor angajaților din sectorul public cu venituri mai mari decât cel al președintelui țării. „Această discuție nu a avut loc în coaliție, dar lucrăm la legea salarizării și, probabil, acolo vom aborda reorganizarea coeficienților. Dacă legea salarizării nu ar fi fost suspendată și ar fi atins nivelul maxim în 2022, soluționarea inechităților ar fi avut un impact mai redus, deoarece am fi știut ce trebuie îmbunătățit. Din nefericire, un guvern de dreapta a suspendat și legea salarizării”, a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce privește pensiile românilor, Marius Budăi a menționat că PNRR blochează posibilitatea majorării acestora și a transmis un avertisment îngrijorător pentru viitor. Ministrul îi condamnă pe cei care au elaborat PNRR pentru că au acceptat ca acesta să conțină un anumit procent din PIB alocat pensiilor (9,4%), considerând că acest lucru va menține populația sărăcită timp de 50 de ani.

„Am primit o întrebare din partea Comisiei Europene: ‘Ce ați avut în vedere când ați stabilit acest procent și de ce până în 2070? Noi nu înțelegem’. Din păcate, le-am spus că nici eu nu înțeleg. Putem discuta despre 9,1%, 18,9%, 15% sau orice altă cifră. Însă am analizat toate legislațiile și toate PNRR-urile statelor membre ale Uniunii Europene și niciun stat membru nu și-a impus o astfel de limitare”, a explicat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a subliniat că România trebuie să își revizuiască abordarea cu privire la sistemul de pensii și să identifice soluții adecvate pentru a asigura bunăstarea cetățenilor pe termen lung. Acesta a subliniat importanța colaborării între guvern și partenerii europeni pentru a ajusta PNRR într-un mod care să reflecte nevoile reale ale populației și să garanteze o creștere sustenabilă a pensiilor și a nivelului de trai.

În concluzie, discursul ministrului Muncii, Marius Budăi, a avut drept scop atât asigurarea cetățenilor cu privire la menținerea salariilor bugetarilor și elaborarea noii legi a salarizării, cât și identificarea problemelor legate de sistemul de pensii și PNRR. În acest sens, accentul a fost pus pe necesitatea de a găsi soluții echitabile și sustenabile pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor români.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More