Home Actualitate Klaus Iohannis epuizează integral bugetul de călătorii internaționale înainte de sfârşitul anului

Klaus Iohannis epuizează integral bugetul de călătorii internaționale înainte de sfârşitul anului

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit
Klaus Iohannis epuizeaza integral bugetul de calatorii internationale inainte de sfarsitul anului
  • În jumătate de an, bugetul pentru călătoriile internaționale ale președintelui Klaus Iohannis a fost consumat aproape în întregime.
  • Administrația Prezidențială ar putea solicita Guvernului o suplimentare a fondurilor.
  • Cheltuielile totale depășesc 25 de milioane de lei, în condițiile unui buget de 27 de milioane pentru întregul an 2023.

Bugetul de călătorie: O situație fără precedent

Administrația Prezidențială, în timpul mandatului președintelui Klaus Iohannis, traversează o situație neîntâlnită anterior legată de bugetul său – în mai puțin de șase luni, fondurile pentru călătoriile internaționale ale președintelui au fost aproape integral cheltuite. Datele financiare verificate de Europa Liberă relevă că există planuri pentru solicitarea unor fonduri suplimentare de la Guvernul României.

Un an de record în cheltuieli

În primele cinci luni din 2023, aproape întreg bugetul alocat pentru călătoriile externe ale președintelui a fost folosit, ajungând la un total de peste 25 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro). Acesta este un record în raport cu ceilalți ani ai mandatului președintelui, având în vedere că bugetul total alocat pentru anul 2023 a fost de aproximativ 27 de milioane de lei.

Vizibilitate limitată asupra costurilor de călătorie

Administrația Prezidențială analizează posibilitatea de a solicita o rectificare bugetară guvernului pentru călătoriile externe, în funcție de activitatea de politică externă a președintelui. Administrația a dat de înțeles că cheltuielile făcute pentru călătoriile externe sunt în concordanță cu agenda președintelui.

Cu toate acestea, jurnaliștii care au încercat să obțină detalii suplimentare și descompunerea sumelor s-au lovit de un răspuns evaziv din partea Administrației Prezidențiale: „Contractele pentru serviciile de zbor sunt documente care conțin informații clasificate”.

Diferența neexplicată de două milioane

Există o discrepanță între suma declarată de Administrația Prezidențială și cifrele prezentate de Ministerul Finanțelor. În mod surprinzător, Administrația comunică o sumă de 23,2 milioane de lei, cu două milioane mai puțin decât cea înregistrată în documentele Ministerului Finanțelor.

O privire asupra deplasărilor internaționale

În primele cinci luni ale anului 2023, președintele Iohannis a realizat 14 deplasări externe, vizitând țări din Asia sau America Centrală, printre altele.

În aprilie, cheltuielile pentru călătoriile externe se ridicau la aproximativ 15 milioane de lei. Astfel, putem deduce că între 30 aprilie – 31 mai, Administrația a cheltuit 10 milioane de lei pentru călătorii.

Justificări și controverse

Klaus Iohannis a fost întrebat despre costurile deplasărilor sale în străinătate. Președintele a răspuns că Administrația Prezidențială este „foarte corectă și transparentă”, menționând că există o legislație care specifică „exact ce se poate transmite” și legea nu poate fi încălcată.

Întrebarea despre secretul de stat referitor la prețul cazării și al transportului a fost eludată de șeful statului, sugerând că „colegii de la administrație vor explica mai în detaliu”.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More