Home Externe Vladimir Putin anunță că armata rusă se retrege din Siria

Vladimir Putin anunță că armata rusă se retrege din Siria

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Președintele rus, Vladimir Putin a ordonat forțelor armate ruse să înceapă retragerea din Siria, începând de marți, 15 martie.

Această decizie surprinzătoare vine în momentul în care negocierile pentru pace dintre reprezentanții președintelui Siriei, Bashar Assad și cei ai forțelor opoziției au fost reluate luni la Geneva.

„Misiunea ce a fost încredințată Ministerului Apărării și forțelor armate a fost dusă la final. Prin urmare îi ordon Ministrului Apărării să înceapă retragerea principalelor forțe ale armatei noastre din Siria”, a afirmat Dl. Putin în cadrul unei întâlniri cu ministrul forțelor armate, Sergei  Shoigu, și ministrul de exerne, Sergei Lavrov.

Kremlinul a afirmat că armata rusă își va menține o prezență militară în Siria în scopul de a conduce misiuni de supraveghere aeriene prin care să monitorizeze acordul de pace și implementarea acestuia. Putin a afirmat și că l-a informat pe Dl. Assad despre intențiile Moscovei.

Ministrul Apărării, Sergei Shoigu, a afirmat că intervenția Rusiei ce a demarat pe 30 septembrie, anul trecut, a rezultat în „anihilarea” a 2000 de cetățeni ruși militanți în Siria. Sergei Lavrov, ministrul de externe, a afirmat că misiunea militară a Rusiei a ajutat la crearea condițiilor pentru procesul de pace în Siria. Acesta a adăugat că Rusia va continua să susțină Siria în „lupta împotriva terorismului”.

Surse diplomatice occidentale au declarat pentru The Guardian, că „trebuie să așteptăm să vedem ce reprezintă această decizie. Este vorba de Putin. El a mai anunțat concesii similare în trecut și nimic nu s-a materializat”.

Bombardamentele întreprinse de către aviația rusă au ucis aproximativ 4,408 persoane, dintre care 1,733 civili, în perioada acestei intervenții militare, conform organizației cu sediul la Londra, Syrian Observatory for Human Rights.

Sursa: Financial Times, The Guardian

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More