Home Externe Turcia: Autoritățile au preluat controlul celui mai important ziar critic al regimului Erdogan

Turcia: Autoritățile au preluat controlul celui mai important ziar critic al regimului Erdogan

by Mircea Marinescu
5 minute timp de citit

Un tribunal a aprobat preluarea sub forma unui control judiciar de către autoritățile statului a unuia dintre cele mai mari grupuri media private din Turcia, Feza Journalism, grup ce deține cotidianul cu cea mai mare circulație națională, Zaman, una din puținele voci critice la adresa președintelui Erdogan.

Poliția a trebuit să folosească gaz lacrimogen și tunuri cu apă pentru a ține departe susținătorii ziarului ce s-au adunat la sediul acestuia din Istanbul în semn de susținere. Procurorii au acuzat cotidianul Zaman, împreună cu celelalte entități media afiliate, de susținerea și asistența a ceea ce ei au numit o „organizație teroristă”.

„A devenit un obicei în ultimii trei, patru ani ca oricine critică politicile guvernului să ajungă fie în fața unui tribunal, în pușcărie sau într-un astfel de control judiciar exercitat de guvern. Aceasta este o perioadă neagră pentru țara noastră, pentru democrație” a declarat editorul șef al cotidianului Zaman, Abdulhamit Bilici.

„De astăzi, constituția este suspendată”, a declarat Sevgi Akarçeşme, o jurnalistă la același cotidian, făcând referire la faptul că legea supremă în Turcia interzice confiscarea echipamentelor preselor de tipărit. Şahin Alpay, un jurnalist veteran de la Zaman, a declarat la rândul său: „este foarte trist, în special pentru cei din generația mea, faptul că Turcia s-a transformat azi într-o dictatură din lumea a treia”.

zaman

În opinia majorității comentatorilor acesta este ultimul episod în conflictul dintre președintele Erdogan și mișcarea islamistă Gulen. Cotidianul Zaman a reprezentat un punct central al imperiului financiar coordonat de clericul Gulen și al mișcării acestuia, iar în ultima vreme devenise o voce proeminentă în rândul vocilor critice la adresa partidului AKP și a președintelui Erdogan. Intensitatea conflictului dintre cele două tabere se trage și din faptul că inițial cei doi au fost aliați.

Partidul AKP și-a constituit dominația politică în Turcia la începutul anilor 2000, atunci când a epurat aparatul birocratic al statului de angajați cu vederi seculare și i-a înlocuit cu membrii islamiști ai mișcării Gulen. În anii 2008 și 2010 procurorii și ofițerii altor insittuții de securitate afiliați mișcării islamiste au pus sub acuzare mai mulți ofițeri înalți din armata turcă sub acuzația de tentativă de lovitură de stat. Procesele ce s-au finalizat cu condamnări pentru zeci de ofițeri a neutralizat efectiv armata ca forță politică.

Însă nu la mult timp după acest episod cele două organizații au devenit dușmane, pe baza diferențelor cu privire la politica față de Israel și mai ales a procesului de pace cu organizația curdă PKK. În anul 2013 când tensiunile în acest conflict au crescut, AKP a hotărât închiderea unei rețele de școli religioase aparținând mișcării Gulen și care jucau un rol central în finanțarea și recrutarea de noi membrii. Ca răspuns la această acțiune, în luna decembrie a anului trecut, procurorii și membrii poliției afiliați acestei organizații au arestat o serie de oficiali AKP și oameni de afaceri cu legături cu partidul de guvernământ sub acuzații de corupție, iar pe rețelele de socializare au apărut o serie de înregistrări cu membrii importanți ai AKP, inclusiv Erdogan, în care aceștia negociază mai multe afaceri ilicite.

Acesta pare a fi doar ultimul episod din răzbunarea lui Erdogan, după ce acesta și partidul său au reușit să treacă peste scandalul de corupție concediând sute de procurori și polițiști suspectați de a fi afiliați ai mișcării Gulen. Aceasta din urmă este acuzată de tentativă de lovitură de stat și de crearea unui grup terorist, ceea ce mulți observatori străini consideră a fi acuzații nefondate, similare cu procesele orchestrate pentru a înfrânge politic armata.

Indiferent de păcatele acestei mișcări, organizațiile media pe care le conducea reprezentau ultimele voci critice la adresa președintelui Erdogan și a politicilor acestuia. Principalele organizații neguvernamentale internaționale au retrogradat pe rând nivelul libertății de exprimare în Turcia. Joel Simon, directorul Organizației pentru Protecția Jurnaliștilor, o organizație cu sediul la New York, a declarat că „acțiunea de azi deschide drumul pentru terminarea efectivă a jurnalismului critic în Turcia”. Fostul ambasador al Statelor Unite în Turcia, Robert Pearson, a declarat pentru Al Jazeera că această operație de preluare a trustului media de către AKP nu este deloc surprinzătoare, „dl. Erdogan se refără la aproape oricine i se opune regimului său ca fiind terorist –profesori universitari, studenți, jurnaliști – oricine nu este de acord cu el”.

Sursa: Today’s Zaman, Al Jazeera, Foreign Policy

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More