Home Externe Trei familii de refugiați sirieni de pe insula Lesbos au ajuns la Vatican împreună cu Papa Francisc

Trei familii de refugiați sirieni de pe insula Lesbos au ajuns la Vatican împreună cu Papa Francisc

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

12 refugiați au fost aduși la Roma de Papa Francisc în urma unei vizite pe care a facut-o sâmbătă în Grecia, pe insula Lesbos. Papa a dorit să facă un gest de solidaritate în ceea ce privește migranții de acolo și a ajuns la Roma cu trei familii din Siria care urmează să fie cazate la Vatican, potrivit gândul.info.

Suveranul Pontif a aterizat sâmbătă dimineața pe aeroportul din Lesbos şi apoi a mers să viziteze tabăra din Moria unde există  peste 3.000 de extracomunitari care riscă să fie trimiși în Turcia în baza acordului UE-Turcia care prevede returnarea imigranţilor clandestini.Aceștia l-au întâmpinat cu emoții și tensiune și i-au cerut ajutorul, iar unii au izbucnit în lacrimi și l-au rugat să-i îndrume  pentru a-şi putea călători în continuare în Europa. Există foarte mulți care sunt blocaţi pe insulă și așteaptă procesarea solicitărilor de azil pentru a li se spune dacă pot rămâne în ţară sau dacă vor fi să fie deportaţi în Turcia.
Sfaturile sale au fost ca ei să nu își piardă speranța și fie uniți pentru că vor fi sprijiniți în încercarea de a-și construi o viață mai bună.

''Vreau să vă spun că nu sunteţi singuri. Ca oameni de credinţă, vrem să încurajăm să vă uniţi pentru a vorbi în numele vostru.'' a spus Papa în faţa imigranţilor.

A fost o vizită cu o puternică semnificație umanitară și ecumenică, Papa a mers la  centrul de migranți Moria, a servit prânzul cu  refugiații într-un container special amenajat, s-a întâlnit în port cu locuitorii din Lesbos, unde trăiește și o comunitate catolică, și a avut mai multe întrevederi cu arhiepiscopul Atenei, Ieronim al II-lea și cu patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, î care a semnat o Declarație comună, precum și cu prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, potrivit realitatea.net.

Deși a mai efectuat o vizită de acest gen în insula Lampedusa din Italia în anul 2013 pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de imigranţi, Suveranul a punctat că aceasta a fost o vizită care nu se aseamănă cu celelalte pentru că este vorba de cea mai gravă criză umanitară după al Doilea Război Mondial.

"Este o călătorie puţin diferită de celelalte. Este o călătorie marcată de tristeţe. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial", a mai adăugat Papa referitor la vizită.

Astfel, Papa Francisc a decis să se întoarcă  la Vatican împreună cu două familii originare din Damasc și una din Deir Azzor, din teritoriile ocupate de organizația Stat Islamic.
 

Surse : gandul.info, realitatea.net.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More