Home Externe Tactica anti-terorism a Rusiei: eliminarea familiilor teroriștilor

Tactica anti-terorism a Rusiei: eliminarea familiilor teroriștilor

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Printre multiplele declarații ale lui Donald Trump ce au șocat observatorii vieții politice din Statele Unite este și sugestia acestuia ca statele ce cad victimă actelor de terorism să „elimine familiile teroriștior” drept răspuns. Deși, în clarificările ulterioare, acesta a specificat că nu s-a referit la uciderea acestora, această idee a fost respinsă imediat ca fiind imorală și ilegală. După cum relatează NY Times, aceasta este tactica pe care Rusia a urmat-o în ultimii 20 de ani, fapt nerecunoscut oficial binențeles, în cadrul politicii sale de contra-terorism și contra-insurecție împotriva minorității musulmane din Caucaz. Până acum această politică pare a fi una de succes, Rusia reușind să înnăbușe rebeliunea separatistă din Cecenia.

Conflictul ce a început în Cecenia a evoluat treptat, până în prezent, în ceea ce seamănă cu o insurecție vag organizată a populației musulmane de pe întreg cuprinsul regiunii Caucaz. După cum afirmă cotidianul american, în acest conflict „forțele de securitate ruse în mod obijnuit arestează, torturează și ucid rudele” teroriștilor sau ale suspecților în astfel de cazuri. Această strategie s-a dovedit a fi deosebit de eficientă, „răpirea membrilor familiilor a dus la eliminarea liderilor rebeli din Cecenia, de exemplu”.

Legăturile de familie par a fi un numitor comun în multe din atacurile teroriste. De exemplu, doi dintre cei trei teroriști sinucigași ai atacului din Bruxelles erau frați; în 2004 două surori cecene s-au aruncat în aer într-un avion și o stație de metrou la o săptămână distanță; în 2011 tânărul ce s-a aruncat în aer în aeroportul Domodedovo din Moscova ucigând 36 de persoane a beneficiat de sprijinul surorii sale în construirea bombei. După cum afirmă cei de la NY Times, „analiștii estimează că o treime dintre participanții într-un atac terorist sunt înrudiți cu un alt terorist implicat”. Se pare că rușii au ajuns la concluzia că legăturile familiale sunt punctul slab al unui grup terorist.

„Trebuie să înțeleagă că rudele sale vor fi considerate drept complice”, a declarat Kirill V. Kabanov, membru al consiliului pentru drepturile omului al președintelui Putin, referindu-se la un potențial terorist sinucigaș. „Atunci când o persoană decide să ducă la îndeplinire un atac terorist el poate lua viața a zeci de nevinovați. Acestea sunt valorile morale despre care vorbim. Trebuie să înțelegem că rudele acestuia trebuie să ia primele măsuri. Dacă o rudă a raportat înainte de eveniment ceva atunci ea nu este suspectă. Dacă nu, atunci este vinovată”, a continuat acesta.

Evident, o astfel de politică nu are acoperire legală, însă acest detaliu rareori a oprit serviciile de securitate ruse din acțiunile lor. În Cecenia și Dagestan casele suspecților sunt în mod obișnuit demolate, iar, în cazurile importante, familiile extinse ale suspecților sunt reținute pe termen indefinit până când suspecții în cauză se predeau sau sunt uciși. Această tactică a fost aplicată pe scară largă în operațiunea de pacificare a Ceceniei, la începutul mandatului lui Putin. Rudele militanților erau folosite ca „monedă de convingere” pentru ca militanții să treacă de partea autorităților de la Kremlin. Dacă acest lucru nu se întâmpla, atunci rudele erau ucise. Conform statisticilor, între anii 2000 și 2005 Cecenia a avut între 3000 și 5000 de cazuri de dispariție neelucidate. Această politică, dusă la îndeplinire de liderul cecen Ramzan A. Kadyrov, și el unul dintre cei ce a schimbat tabăra, a dus la înfrângerea rebeliunii.

Această tactică a condus la nenumărate cazuri împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar multe voci au criticat această strategie pentru faptul că, deși eficientă în plan imediat, a alienat membrii familiilor suspecților până în ziua de astăzi. „Pot exista rezultate pozitive pe termen scurt, dar nu aș numi-o un succes. Poți preveni astfel episoade de violență pe moment, dar radicalizezi comunități întregi”, a declarat pentru NY Times Ekaterina Sokirianskaia, analist la International Crisis Group.

Sursa: NY Times

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More