Externe

Statele Unite: primul caz de infecție cu o bacterie rezistentă la colistin, cel mai puternic antibiotic

Autoritățile din sănătate din Statele Unite au anunțat zilele trecute primul caz de infecție rezistentă la toate tipurile de antibiotice existente, și și-au exprimat îngrijorarea că această super-bacterie ar putea reprezenta un pericol serios pentru infecțiile de rutină, dacă se va răspândi.

„Riscăm să ne întoarcem în epoca pre-antibiotice”, a declarat Thomas Frieden, director la Center for Disease Control and Prevention, referindu-se la un pacient de 49 de ani din Pennsylvania ce suferă de o infecție a tractului urinar. Acesta a declarat că bacteria este rezistentă la colistin, un antibiotic ce este folosit în cazul „bacteriilor de coșmar”.

Infecția a fost raportată într-un studiu publicat de American Society for Microbiology, unde se afirmă că această super-bacterie a fost infectată inițial cu o mică parte de ADN numită plasmidă, ce i-a transmis bacteriei o genă numită mcr-1, ce conferă rezistență la colistin.

„Acest moment semnifică apariția bacteriilor rezistente la orice antibiotic”, concluzionează studiul condus de Walter Reed Național Military Medical Center.

„Este o situație periculoasă, iar presupunerea noastră este că această bacterie se poate răspândi repede, chiar și într-un mediu ce este bine controlat, cum este cazul spitalelor”, a declarat Dr. Gail Cassell, microbiologist și lector senior la Hardvard Medical School.

În Statele Unite, infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice cauzează peste 2 milioane de cazuri de îmbolnăvire, și circa 23,000 de decesuri anual.

Gena mcr-1 a fost identificată anul trecut în China, fiind întâlnită la oameni și la porci. Potențialul ca această bacterie să se răspândească de la animale la oameni reprezintă un fapt alarmant, a declarat Dr. Gail Cassell.

Frieden a declarat că nevoia de noi antibiotice reprezintă o necesitate urgentă pentru sănătatea populației, din moment ce din ce în ce mai multe bacterii devin rezistente la antibiotice. „Cu cât ne uităm mai atent la această problemă, cu atât suntem mai alarmați”, a declarat acesta. „Pentru unii pacienți soluțiile medicamentoase pur și simplu nu mai există. Dacă nu acționăm urgent, este un sfârșit de drum pentru antibiotice”.

Pentru această criză principalii vinovați sunt prescripțiile prea dese a tratamentelor cu antibiotice din partea doctorilor în cazurile în care acestea nu sunt necesare, cât și utilizarea lor în cazul industriei alimentare. Studiile au arătat că între 30 și 50% dintre toate tratamentele cu antibiotice prescrise în spitalele din SUA sunt nenecesare sau incorecte, fapt ce contribuie decisiv la apariția acestor bacterii.

Mulți producători farmaceutici s-au arătat dezinteresați de a investi în dezvoltarea unor noi antibiotice, preferând să-și folosească resursele pentru medicamente pentru cancer sau boli rare ce au prețuri uriașe și aduc profituri ridicate.

Sursa: Reuters.

To Top
Loading..