Robert Fisk este una dintre cele mai apreciate și respectate voci cu privire la politica Orientului Mijlociu, ocupându-se de relatarea evenimentelor din această zonă de mai bine de 40 de ani. În ultimul său articol pentru cotidianul britanic The Independent, acesta sugerează că unul dintre motivele pentru care președintele turc Racep Tayyip Erdogan dorește finalizarea acordului cu UE în privința valului de refugiați este rezolvarea problemei kurde cu care se confruntă acum Turcia.
Cum se prezintă pe scurt situația? Europa, prin voința liderului său de facto, Angela Merkel, a ajuns la un acord prin care în schimbul unei sume de bani, 3 miliarde de euro mai exact, și ridicarea vizelor pentru cetățenii turci, autoritățile de la Ankara vor oprii valul de imigranți. Unul din motivele pentru care actualii lideri ai Turciei par a fi interesați de acest ultim aspect este posibilitatea ca o mare parte a minorității kurde, aflate acum într-un adevărat război civil în Sud-Estul Turciei, va lua calea Europei, unde se află deja 1,5 milioane de kurzi.
Ia-tă cum descrie această situație Robert Fisk:
„Oare de ce este Sultanul Turciei atât de nerăbdător să obțină posibilitatea de a călători fără viză în spațiul Schengen pentru poporul său? Dacă UE nu sare să accepte această înțelegere, a afirmat săptămâna trecută, atunci parlamentul turc va renunța la această înțelegere – și adevărata implicație a acestei afirmații – va lăsă hoardele de refugiați arabi să treacă Marea Egee spre Grecia. Și unde sunt cele 3 miliarde de euro promise Turciei?
Ceea ce puțini europeni s-au întrebat este dacă acest aspect al călătoriei are ceva de-a face cu un anumit grup de cetățeni turci: kurzii.”
În opinia jurnalistului britanic, UE, care este mai preocupată în această „campanie de mituire” în a oprii miile de refugiați amărâți să ajungă pe teritoriul lor au acceptat o grămadă de concesii, mai ales cu privire la încălcările drepturilor omului în Turcia acum. Însă liderii arabi par a avea o interpretare mult mai cinică a acestei înțelegeri.
„Credeți că Erdogan se așteaptă ca cetățenii turci să se înghesuie să ajungă în Europa pentru a-și face cumpărăturile la un mall din Paris?”, afirmă un diplomat arab într-o conversație cu jurnalistul stabilit în Beirut.
Concluzia lui Robert Fisk este că scopul lui Erdogan este de a-și rezolva pe cât posibil problema kurdă cu ajutorul generozității Uniunii Europene. Iar antecedentele și paralele istorice nu sunt tocmai fericite, acesta amintind de modul în care Turcia a „rezolvat” problema minorității creștine la începutul secolului trecut, un fapt ce era admirat chiar de către Germania nazistă.
Întregul articol poate fi citit aici.
Sursa: The Independent