Fostul șef de cabinet al Secretarului de Stat, Colin Powell, Lawrence Wilkerson a jucat un rol important în administrația Bush și în special în cea mai importantă decizie de politică externă a acestei administrații: invazia Irakului. În ultimii ani însă acesta a devenit un critic proeminent al politicii externe a Statelor Unite.
Într-un interviu acordat celor de la Salon, fostul oficial și-a declarat aprecierea pentru legendarul Smedley Butler, ofițerul cu cel mai înalt grad și cel mai decorat oficial al U.S. Marine Corps de la începutul secolului trecut, ce la finalul carierei a devenit un important critic al politicii imperialiste a Statelor Unite. În ideea unui celebru discurs al său, în care a afirmat că „războiul este o afacere de gangsteri”, acesta a declarat, la finalul carierei sale că „uitându-mă înapoi, i-aș fi putut da câteva sfaturi lui Al Capone. În momentul lui de apogeu tot ceea ce a putut să facă a fost să controleze trei districte. Eu am operat pe trei continente”.
„Cred că problema pe care Smedley a identificat-o, foarte elocvent altfel, este mult mai profundă astăzi, și mult mai subtilă și sofisticată. Astăzi, complexul militar-industrial este mult mai dăunător decât și-a imaginat vreodată Eisenhower”, a declarat Lawrence Wilkerson. (În 1961, în ultimul său discurs în calitate de președinte, Dwight Eisenhower a avertizat că grupurile de interese din apărare împreună cu marile corporații lucrează împreună, împotriva intereselor cetățenilor.)
Drept ilustrare a modului în care acest complex operează, Wilkerson a arătat cu degetul înspre principalele corporații din domeniul apărării precum Lockheed Martin. „A fost extinderea NATO decisă de președintele Clinton – după ce administrațiile anterioare i-au promis Rusiei că NATO nu va mai avansa un singur centimetru la Est – a fost ea făcută pentru companii precum Lockheed Martin, Raytheon, Boeing și altele ca ele? Fiți siguri de asta”, a spus acesta.
„Există o predilecție din partea Congresului pentru a autoriza folosirea forței mai des decât este cazul, din cauza sumelor de bani importante pe care le primesc din partea industriei de apărare? Fiți siguri de asta”, a continuat Wilkerson. „Să nu credeți acum că Dick Cheney, sau cineva ca el, a zis într-o zi haideți să pornim un război pentru că Halliburton are nevoie de mai mulți bani, dar în mod esențial, avem un sistem de luare a deciziilor viciat. Iar faptul că se donează asemenea sume de bani imense în campaniile electorale reprezintă o altă influență negativă”, a completat acesta. „Cei care neagă această influență sunt fie naivi sau complici”.
„Am privatizat funcția publică ultimă: războiul. În multe privințe acum interesele private au cel mai mult de câștigat de pe urma conflictelor militare pe care le conducem. Fie că vorbim de firmele private de securitate aflate acum în teatrele de operațiune, în prezent în Afganistan și Irak de trei ori mai mulți decât militarii, sau de una dintre cele mai mari corporații ce are contracte cu Ministerul Apărării, cum este Lockheed Martin”, a mai afirmat fostul colonel, aflat în retragere. „Aceștia din urmă pur și simplu nu doresc decât să vândă un scut anti-rachetă, indiferent dacă acest sistem funcționează sau este util”, a completat acesta.
„Facem de râs orice alt guvern ce vinde armament pe plan internațional, fie că vorbim de Rusia sau China, sau oricine altcineva. Suntem negustorul morții al acestei planete”, a concluzionat Lawrence Wilkerson.
Sursa: Salon.com