Home Externe Obligațiile românilor care vor să rămână în Regat după BREXIT

Obligațiile românilor care vor să rămână în Regat după BREXIT

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Odată cu ieșirea neașteptată a Marii Britanii din Uniune Europeană, în Regatul Unit au loc schimbări drastice și se iau decizii foarte importante care vizează milioane de oameni. În principal, aceste decizii îi vizează pe cetățenii Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie și vor să rămână, în continuare, în acest stat, chiar și după Brexit.

Potrivit The Independent, cei care vor să rămână în continuare în Marea Britanie trebuie să completeze un formular care cuprinde 85 de pagini, și mai mult decât atât, vor fi nevoiți să plătească taxe care pot ajunge până la câteva sute de lire sterline.

Theresa May, premierul Marii Britanii, a refuzat să le garanteze milioanelor de cetățeni europeni că vor putea să rămână, în continuare, în acest stat după Brexit.

Miniștrii britanici au insistat asupra faptului că aceste afirmații vor fi făcute doar în momentul în care toate statele Uniunii Europene vor promite că le vor oferi britanicilor drept de ședere. În urma deciziei din Camera Lorzilor de la începutul lunii și din cauza presiunii, Executivul britanic a fost silit să garanteze că imigrații vor avea, în continuare, acest drept.

Totuși, acestea vor trebui să îndeplinească anumite condiții. Cei care vor să rămână în Marea Britanie după Brexit, vor trebui să completeze un formular care conține un număr de 85 de pagini împreună cu multe alte documente, printre care dosare financiare, scrisori de recomandare de la angajatori dar și detalii cu privire la toate intrările dar și ieșirile din Marea Britanie, chiar și pentru o vacanță, din momentul în care au venit în Regat.

Taxa de procesare a aplicației este de 65 de lire sterline. Acest lucru înseamnă că, dacă o persoană aplică pentru mai mulți membri ai familiei, va trebui să plătească o sumă mare, de câteva sute de lire sterline, asta fără a fi calculat și onorariul avocaților și contabililor. În cazul unui avocat, acest onorariu poate ajunge chiar și la 1000 de lire sterline.

„Refuz pentru că știu că va urma un coșmar!”

„Când cineva îmi cere ajutorul în această problemă, nici măcar nu pomenesc de onorariu. Pur şi simplu refuz pentru că ştiu că va urma un coşmar”, a declarat, pentru Financial Times, Sebastian Derwisinski, un avocat din Northampton.

Cererea de ședere permanentă este o condiție obligatorie pentru a obține cetățenie britanică. Aceasta a fost introdusă la sfârșitul anului 2015, această modificare fiind adusă de David Cameron. Până în acel moment, cetățenilor Uniunii Europene li se acorda, în mod automat, rezidență dacă locuiau timp de 5 ani, incontinuu, în Marea Britanie.

Din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, mii de oameni au protestat. Cu câteva zile înainte ca premierul Theresa May să anunțe ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, mii de persoane au aglomerat străzile Regatului pentru a protesta față de această decizeie, față de Brexit.

Marșul „Uniți pentru Europa” trebuia să se încheie în fața Parlamentului, acolo unde miercuri, patru persoane și-au pierdut viața după ce atacatorul Khalid Masood a intrat cu mașina în trecătorii de pe podul Westminster.

Marșul pro-european a fost început printr-un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului din capitala Marii Britanii. A fost fluturat drapelul Uniunii Europene și au fost scandate lozinci precum „Opriți Brexit-ul” sau „Deci care este planul?”. Protestatarii au ridicat pancarte pe care scria „La mulți ani UE”, aceasta fiind o referire la aniversarea celor șase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

”Cu un vot atât de strâns, nu înţeleg cum cineva ar putea să spună că asta este dorinţa poporului. Avem atât de multe de pierdut din punct de vedere politic, financiare, dar şi în ceea ce priveşte protecţia mediului”, a declarat Joss Dennis din Bristol.

Pe 29 martie, premierul Marii Britanii a invocate articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care a fost declanșată procedura de ieșire a Regatului din Uniunea Europeană.

Se preconizează că următoarea perioadă va fi una „de coșmar” iar toți românii din Marea Britanie ar trebui să fie în permanență informați pentru a putea lua decizia cea mai bună pentru ei și pentru familiile lor.

 

Sursa: extranews.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More