Originar din Sadova, Călărași, și în vârstă de 41 ani, Igor Dodon este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. El și-a început cariera politică în timpul regimului lui Vladimir Voronin, a ocupat mai multe funcții cheie, precum cea de prim-vicepremier, și nu ăși ascunde preferința pentru Rusia.
”Prima vizită pe care o voi face în calitate de preşedinte va fi în Rusia, unde voi discuta două probleme: reluarea exporturilor şi rezolvarea problemelor migranţilor. Trebuie să le asigurăm condiţii normale de muncă. Fără piaţa rusă, economia Moldovei nu va rezista,” declara noul președinte al Republicii la ultima discuție televizată cu oponenta sa, Maia Sandu. În defavoarea UE, Dodon este dispus să aleagă o relație cu Rusia; potrivit poziției adoptate de el în 2014 pe care o menține și în prezent. În urmă cu doi ani, președintele afirma că e necesar ca Republica Moldova să renunțe la Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu UE, datorită faptului că exporturile de produse agroalimentare din Moldova către Rusia erau blocate.
În campania electorală, Igor Dodon a promis că dacă va fi ales, examenul de bacalaureat va fi obligatoriu numai pentru elevii care doresc să își continue studiile în afara țării, acuzându-o pe Maia Sandu că ar fi vinovată de sinuciderea a 400 de elevi în perioada când ea era Ministrul Educației; relatează știripesurse. În opinia lui Dodon, reformele implementate de Sandu-printre care camerele de supraveghere la Bacalaureat, sunt cauza acestui număr mare de sinucideri.
“Românii sunt prietenii noştri, sunt vecinii noştri, dar este o vorbă: fraţi, fraţi, dar fiecare la casa lui. Niciodată nu am fost anti-român şi niciodată nu voi fi anti-român. Eu sunt pentru relaţii bune cu România, dar voi fi categoric împotriva celor care vor să lichideze statalitatea Republicii Moldova, cum este Maia Sandu. Unioniştii în Republica Moldova nu au nicio şansă", au fost cuvintele noului președinte în timpul campaniei. Deasemenea, Igor Dodon a mai susținut că va insista ca istoria Republicii Moldova să înlocuiască istoria României în programa școlară.
Sursa: stiripesurse.ro, pan.md