Home Externe Marea Britanie: „Temerile legate de valul de imigranți nu sunt o dovadă de rasism” afirmă Arhiepiscopul de Canterbury

Marea Britanie: „Temerile legate de valul de imigranți nu sunt o dovadă de rasism” afirmă Arhiepiscopul de Canterbury

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Este „scandalos” să descriem populația îngrijorată de impactul valului imens de imigranți ca fiind rasistă, consideră Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby.

Într-un interviu pentru revista Parlamentului Britanic, The House, acesta s-a pronunțat și asupra viitorului referendum cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii. El a afirmat că există o „teamă autentică” cu privire la impactul asupra pieții imobiliare, a locurilor de muncă și a sistemului național de sănătate a părăsirii spațiului european. Acesta a mai spus că este nevoie de o „dezbatere vizionară” asupra acestei probleme, afirmând totodată că nu există o poziție „corectă din punct de vedere creștin” în acest vot.

„Nu cred că se poate afirma că una dintre aceste poziții este corectă din punct de vedere creștin. Nu putem afirma Dumnezeu ne spune că trebuie să votăm așa sau așa.”

Arhiepiscopul a declarat că dezbaterea actuală nu are în vedere rolul Marii Britanii în lume. Acesta a cerut celor ce doresc ca Marea Britanie să părăsească UE să spună cum va arăta țara înnafara uniunii cu privire la o varitate de aspecte, inclusiv „atitudinea” ei internațională și valorile sale. „Iar pentru cei ce vor să rămânem, cum anume vom schimba noi UE? Cum o vom face mai eficientă dacă decidem să rămânem? Care este viziunea noastră?”, a completat acesta.

În ceea ce privește criza imigranților, acesta a caracterizat ca „absolut superbe” acțiunile umanitare ale Marii Britanii în taberele pentru refugiați de lângă Siria și Irak. Cu toate acestea, el a adăugat că angajamentul țării sale de a accepta 20,000 de refugiați până în anul 2020 nu se compară pozitiv cu numărul acceptat de către Germania și a îndemnat autoritățile să accepte „partea noastră” în acest efort umanitar.

„Am fost în Berlin, iar biserica și poporul german depun un efort extraordinar. Au acceptat peste 1,1 milioane de refugiați anul trecut, ceea ce face ca 20,000 pe parcursul câtorva ani să pară nesemnificativ”, a afirmat arhiepiscopul.

Acesta a recunoscut că multă lume are temeri îndreptățite legate de presiunea pe care noii veniți o pot pune asupra comunităților și serviciilor. Arhiepiscopul a afirmat că „există o tendință să spunem că acești oameni sunt rasiști, ceea ce este pur și simplu scandalos”.

„Frica este o emoție îndreptățită în aceste vremuri, ale unei crize colosale.”

„Aceasta este une dintre cele mai mari mișcări de mase din istoria umană. Pur și simplu enormă. Și să ai temeri din această cauză, este foarte normal.”

Acesta a subliniat că este „foarte important” ca aceste temeri să fie ascultate, iar resursele alocate pentru a adresa aceste temeri.

Sursa: BBC

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More