Home Externe Marea Britanie: Jeremy Corbyn se declară în favoarea decriminalizării industriei de sex

Marea Britanie: Jeremy Corbyn se declară în favoarea decriminalizării industriei de sex

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, s-a declarat în favoarea decriminalizării prostituției. Acesta și-a exprimat părerea la o întâlnire cu studenții din cadrul Universității Goldsmith, parte a campaniei electorale pentru alegerile din luna mai. Se presupunea că aceasta este poziția lui în această problemă, însă este pentru prima dată când o afirmă clar, în mod public.

Întrebat care este opinia lui în problema decriminalizării prostituției acesta a răspuns: „Sunt în favoarea decriminalizării industriei de sex. Nu vreau ca oamenii să fie condamnați pentru acest lucru. Nu vreau să trăiesc într-o sicietate unde criminalizăm indivizii în mod automat. Haideți să facem lucrurile puțin diferit și într-un mod puțin mai civilizat.”

Un purtător de cuvând al liderului laburist nu a dorit să elaboreze acest subiect, dar este înțeles că aceasta este opinia personală a lui Corbyn și nu reprezintă politica partidului.

Abordarea legală a acestui subiect este una destul de controversată, cu poziții diferite în cadrul partidelor politice, asociații caritabile și în cadrul mișcării feministe – și anume dacă este necesară o legislație mai dură sau una mai degrabă relaxată pentru protejarea celor ce operează în această industrie.

Poziția adoptată de Corbyn pare să fie similară cu recomandările organizației Amnesty International, ce anul trecut a provocat reacții contradictorii atunci când a înaintat recomandarea ca „toate aspectele legate de munca ce implică sexul consensual să fie decriminalizate total”.

În contrast cu această poziție, legislația la nivel european pare a se mișca în direcția opusă, după ce în 2014 Parlamentul European a adoptat o rezuluție ne-obligatorie pentru statele membre în care recomandă criminalizarea actului de a cumpăra favoruri sexuale. Acest cadru legal este cunoscut și sub denumirea de Modelul Nordic, după ce a fost implementat inițial în Suedia, și este criticat de organizațiile neguvernamentale datorită faptului că ridică o serie de riscuri pentru persoanele din acest domeniu, din cauza faptului că mută această activitate în ilegalitate, unde acestea nu pot beneficia de protecția legii.

În 2014, Irlanda de Nord a devenit prima țară din Marea Britanie ce a declarat ilegală cumpărarea de sex. Vânzarea de favoruri sexuale nu este ilegală în restul regatului, dar anumite activități asociate precum solicitarea sau funcționarea bordelurilor este.

Pe fundalul cererilor ca și legislația din Marea Britanie să fie schimbată, există o comisie în cadrul Camerei Comunelor însărcinată cu examinarea posibilității modificării legislației actuale, fiind avut în vedere și Modelul Nordic.

Oficiali din guvern au declarat însă că nu sunt încă convinși de acest model, dar că vor examina cu atenție care vor fi efectele acestuia în Irlanda de Nord. „Nu am văzut dovezi neechivoce cum că o anume abordare este mai eficientă în a combate suferința și exploatarea, lucru care rămâne prioritatea noastră”, se afirmă într-o declarație a guvernului.

Sursa: The Guardian

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More

Loading..