Războiul împotriva drogurilor lansat de președintele Nixon în anul 1971, ce până astăzi a adunat costuri totale de cca. 1 trilion de dolari, a creat cartelurile de droguri mexicane, iar acum legalizarea marijuanei în unele state din SUA începe să le afecteze.
Cartelele de droguri din Mexic se confruntă cu mari probleme după ce măsurile de legalizare a cultivării și consumului de marijuana în câteva state din SUA pare a schimba radical dinamica traficului de droguri. Se pare că aceste schimbări legislative au condus la scăderea dramatică a volumului de marijuana care trece granița în SUA, lucru ce ar trebui să afecteze semnificativ capitalul cartelurilor mexicane.
Un raport recent emis de poliția de frontieră a SUA indică o scădere dramatică a cantității de canabis confiscată la granița dintre Mexic și Statele Unite. De asemenea, după cum informează și cotidianul Washington Post, cantitatea confiscată de canabis la această graniță a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu – aproape 700,000 de kg. Ceea ce înseamnă 40% din maximul înregistrat în anul 2009.
„O analiză economică a industriei canabisului ne arată că dacă există o competiție sănătoasă pe piață, prețurile scad, calitatea crește, violența dispare și tranzacțiile pașnice cresc. Odată cu apariția noilor cercetări ce arată beneficiile plantei, stigma negativă ce este asociată cu consumul de canabis tinde să dispară, atât din punct de vedere medical cât și recreațional.
De exemplu, Colorado, unul din statele ce a legalizat consumul de canabis, trăiește un boom economic ce nu s-a mai văzut în istoria recentă a statului. Cea mai importantă problemă acum în Colorado este ce anume să facă cu veniturile uriașe rezultate de pe urma legalizării marijuanei. Singurele părți ce suferă de pe urma acestei măsuri și de acceptarea socială a consumului, sunt cartele de droguri și prietenii lor, ce au profitat ani de zile de pe urma prohibiției”, a declarat Amir Zendenham, un activist pentru legalizarea canabisului.
„Dacă acum doi, trei ani un kilogram de marijuana valora undeva între 60 și 90 $, acum ne oferă între 30 și 40$. Este o diferență importantă. Dacă Statele Unite continuă cu această politică de legalizare ne va falimenta”, a afirmat un fermier mexican într-un interviu cu postul național de radio din State, NPR.
Aceasta este o veste bună și pentru Mexic. Dacă veniturile cartelurilor vor continua să scadă atunci este de așteptat ca și violența și criminalitatea datorate activității acestora să scadă: cercetările situează numărul de morți datorate traficului de droguri la 27,000 numai în anul 2011 – mai mare decât numărul civililor uciși în toți cei 15 ani ai războiului din Afganistan de exemplu.
Beneficiile vor fi resimțite și în Statele Unite, care încă cheltuiesc peste 51 de miliarde $ anual pentru combaterea traficului de droguri. La acest aspect se adaugă și capitalul obținut în urma comercializării legale a canabisului, de exemplu Colorado obține acum mai mulți bani de pe urma comercializării canabisului decât a alcoolului.
Sursa: Theantimedia.org