Externe

La sfârșit de mandat, Obama lovește ”diplomatic” în Rusia

De la surse oficiale americane, Reuters citat de mai multe agenții de presă transmite ultimul act pe care Barack Obama îl joacă Rusiei, doar cu câteva zile înainte de încheierea definitivă a mandatului său de președinte.

Obama a acționat ”diplomatic”, după cum urmează: este blocat accesul tuturor oficialilor ruși în două sedii din New York și Maryland și vor fi expulzați din SUA, 35 de diplomaţi ruși. Potrivit sursele oficiale, confirmate și de către Departamentul de Stat, ”nu sunt în concordanţă cu practicile diplomatice” unele acțiuni ale diplomaților care vor fi expulzați.

Președintele încă în exercițiu a declarat: ”Aceste măsuri vin după avertismente publice, dar și private pe care le-am adresat Guvernului rus. Ele reprezintă un răspuns necesar și potrivit la eforturile de a afecta interesele SUA prin încălcarea normelor internaţionale de conduită. Măsurile anunţate nu reprezintă totalitatea demersurilor prin care vom răspunde la acţiunile agresive ale Rusiei. Vom lua și altele, în momente și în locuri pe care le vom considera necesare, iar unele dintre ele nu vor fi făcute publice.”

Lista persoanelor care vor fi expulzate conține nume ale unor diplomați din Serviciul Secret al armatei ruse (GRU) și Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB). Obama a anunțat însă că va prezenta un raport Congresului cu privire la ”eforturile Rusiei de a se amesteca în alegerile noastre și cu privire la atacurile cibernetice ce au vizat alegerile noastre”, motivat de dorința de a evita să fie acuzat că a luat la final de mandat decizii arbitrare. 

Oficialii ruși au luat poziție imediat și pe lângă declarații, s-a luat și o măsură. A fost închisă școala Anglo-Americană din capitala Rusiei, unde învățau copiii personalului diplomatic de la ambasadele Americii, Canadei și Angliei. 

 

 

 

Sursa: semneletimpului.ro, fivethirtyeight.com

To Top
Loading..