Home Externe Israelul se îndepărtează de valorile democrației liberale

Israelul se îndepărtează de valorile democrației liberale

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Într-un articol de opinie publicat de Al Jazeera, Neve Gordon, autorul a două cărți despre conflictul dintre Israel și Palestina, critică evoluția statului evreu și schimbările legislative pe care guvernul de extremă dreapta a lui Benjamin Netanyahu le întreprinde, care, consideră acesta, au îndepărtat clar Israelul de valorile democratice.

O primă instanță ce demonstrează un adevărat asalt împotriva valorilor liberale este „propunerea legislativă a actualului guvern ce ar obliga membrii organizațiilor neguvernamentale ce primesc finanțare externă să poarte ecusoane specifice atunci când aprticipă la ședințele din parlament sau alte întâlniri publice”. A urmat apoi o campanie publică de incitare împotriva mai multor organizații neguvernamentale, și în special împotriva unui ONG format din foști ofițeri israelieni ce militează împotriva ocupației, Breaking the Silence, un fapt devenit de rutină în actualul mediu politic.

Un alt aspect îngrijorător, continuă Neve Gordon, este și „scoaterea din curicula școlară de liceu a unui roman ce are ca subiect relația de iubire dintre o evreică și un palestinian, aparent din motivul că ar încuraja căsătoriile dintre evrei și alte minorități”. În plus, se pare că autoritățile urmăresc o modificare majoră a acestei programe, prin scoaterea textelor ce privesc conceptele esențiale democratice și înlocuirea lor cu texte centrate pe istoria și identitatea evreilor.

Lucrurile nu se opresc aici însă, guvernul înaintând parlamentului un proiect legislativ – „Loialitatea în Cultură”, conform căruia „statul nu va finanța decât proiectele artistice ce nu sunt critice proiectului Zionist, o lege ce pare a fi copiată direct din Uniunea Sovietică a lui Stalin”. Ministrul culturii, Miri Regev, cel care a elaborat acestă lege, definește arta neloială ca „negarea existenței statului Israel ca stat evreu și democratic… susținerea unei rezistențe armate sau act terorist din partea unui stat străin sau orgaizații teroriste împotriva statului Israel; celebrarea Zilei Independenței ca o zi de doliu; act de vandalism ce denigrază steagul sau simbolurile statului evreu”.

Regizorul Uri Rosenwaks, a declarat despre acest proiect de lege că prin acesta „legislatorii au reuțit să transforme autorii și artiștii ce tratează problemele de drepturile omului, ocupație sau democrație în trădători”.

Poate cea mai gravă dintre aceste idei, comisia constituțională a Knessetului, parlamentul Israelului, a aprobat un proiect de lege ce permite unei majorități să suspende un parlamentar ce are un comportament „neapropiat”, anume neagă existența statului evreu, instigă la rezistență armată sau la acte de terorism împotriva statului Israel. Legea este în mod clar îndreptată împotriva reprezentanților palestinieni din parlament, ce dacă susțin rezistența în teritoriile ocupate pot fi astfel expulzați din Knesset.

Sursa: Al Jazeera

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More