Home Externe Germania: Curtea Constituțională îndemnată să interzică partidul de extremă dreaptă PND

Germania: Curtea Constituțională îndemnată să interzică partidul de extremă dreaptă PND

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Curtea Supremă a Germaniei a acceptat să se pronunțe asupra unei spețe cu privire la scoaterea înnafara legii a unui partid de extremă dreapta, ce conform instituțiilor de securitate se află în spatele creșterii explozive a numărului de atacuri și violențe cu caracter rasist îndreptate împotriva imigranților recent sosiți în țară.

Curtea trebuie să se pronunțe asupra unei cereri înainte de camera superioară a Parlamentului german prin care se cere scoaterea din legalitate a partidului ultranaționalist Partidul Național Democratic, sau PND, pe motivul că expune opinii neo-naziste și că reprezintă o amenințare la ordinea democratică a țării.

Conform legislației germane, libertatea de exprimare este mult mai limitată decât în Statele Unite de exemplu. Promovarea sau afișarea publică a simbolurilor comuniste și naziste este interzisă, la fel cum este și susținerea anumitor idei, precum negarea Holocaustului.

Dar, în efortul lor de a asigura existența libertăților politice, fondatorii Germaniei de după război au făcut interzicerea partidelor politice un act dificil de realizat, lucru ce face acest caz o raritate istorică. Conform legislației, doar curtea constituțională poate declara un partid ca fiind neconstituțional dacă consideră că obiectivele partidului în cauză sau acțiunile membrilor săi au scopul de a submina democrația sau reprezintă o amenințare la adresa existenței republicii.

 Reprezentanții PND – partid ai cărui susținători se găsesc în special în Estul Germaniei, fără a aduna destule voturi pentru a intra în parlamentul federal – au susținut în fața curții că interzicerea partidului este incompatibilă cu valorile democratice.

„Ar trebui să fie permisă interzicerea ideilor într-o democrație? Noi considerăm că doar cetățenii se pot pronunța asupra corectitudinii ideilor politice”, a declarat Peter Richter, avocatul celor de la PND, în fața instanței supreme.

Procesul vine pe fundalul creșterii alarmante a numărului de violențe îndreptate împotriva imigranților. Există multe temeri asupra modului în care Germania se poate descurca cu cei peste 1 milion de imigranți ce au sosit doar anul trecut pe teritoriul țării. Cei ce propun excluderea partidului PND susțin ca măcar aceștia să nu mai beneficieze de fondurile de la buget destinate finanțării partidelor politice.

Unii critici susțin însă că interzicerea PND-ului îi poate împinge pe susținătorii acestui partid spre alte alte organizații, precum A Treia Cale – un partid ce cere revenirea Germaniei la teritoriul deținut înainte de Cel De-al Doilea Război Mondial – lucru ce poate îngreuna monitorizarea segmentelor de extremă dreaptă. „Dacă nu este declarat neconstituțional, partidul poate primi un semnal de acceptare, ce îi poate oferi un avânt electoral. Dar, dacă este interzis atunci susținătorii acestui partid se vor mobiliza în alte organizații în mod clandestin”, a declarat Jürgen Falter, profesor de științe politice la Universitatea din Mainz. Alții critici ai acestei decizii susțin că nu este necesar să interzică un partid ce a pierdut atât de mult în încrederea electoratului – PND avea doar 5200 de membrii în anul 2014, doar 5 membrii în parlamentul local și un singur europarlamentar.

Însă un număr important de politicieni susțin că partidul PND a jucat un rol central în organizarea demonstranțiilor anti imigranți recente, iar oficiali din instituțiile de securitate au avertizat că acest partid promovează violența într-un mod indirect printr-un discurs ce instigă la ură, caracteristic teroriștilor de extremă dreaptă.

Experții juridici afirmă însă că această hotărâre chiar dacă va fi aprobată de curtea constituțională a Germaniei ar putea fi invalidată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ce are standarde mult mai ridicate în ceea ce privește scoaterea înnafara legii a partidelor politice.

Sursa: Wall Street Journal

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More