Home Actualitate Efectul imediat al noului președinte SUA. Ce se întâmplă în orașele americane, și cum va influența Trump țara noastră

Efectul imediat al noului președinte SUA. Ce se întâmplă în orașele americane, și cum va influența Trump țara noastră

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Rezultatul alegerilor prezidențiale din cel mai puternic stat al lumii, a stârnit numeroase reacții, atât pozitive cât și negative; însă poate nimeni nu se aștepta la revolta aprinsă din mai multe orașe mari americane. În Oakland, statul California, forțele de ordine au avut ciocniri directe cu protestarii revoltați datorită noului președinte, care este dedicat republicanilor.

Potrivit sursei nbcnews.com, tinerii care au protestat în Chicago strigau ”Nu e președintele meu” în fața clădirii Trump International Hotel & Tower. Protestatarii sunt nemulțumiți de promisiunile făcute de Donald Trump în campania electorală , în special cele care au în vizor minoritățile. Oamenii se tem de opiniile considerate sexiste, rasiste și xenofobe ale noului președinte și prin ieșirile în stradă doresc să-i comunice mesajul că nu vor permite ca Trump să le pună în practică. Rebecca Gomez, în vârstă de 22 de ani, a declarat pentru NBC News: ”Mă aflu aici pentru că sunt șocată de cele întâmplate.Sunt mexicană, dar m-am născut în SUA. Mi-e teamă că oamenii nu vor ține cont de asta și vor deveni violenți.”

Mii de oameni s-au adunat pentru a protesta în toate statele SUA, după victoria lui Trump; seara de miercuri a fost momentul în care cetățenii americani și-au făcut auzită vocea. La Washington, în fața Casei Albe se puteau vedea sute de tineri cu pancarte pe care scria ”Avem o voce”. Chiar dacă a fost și vreme ploioasă, oamenii au stat în stradă ținând lumânări aprinse. ”Ne-am confruntat cu o campanie plină de rasism și misoginie și numeroase alte tactici oribile care în final au permis ca Donald Trump să câștige alegerile”, este opinia lui Ethan Miller, reprezentant al unui grup de apărare a drepturilor angajaților. 

În Portland, Oregon câteva sute de persoane au blocat traficul temporar și s-a ajuns până acolo că s-a dat foc drapelului american în semn de protest. În California, elevii și studenții și-au abandonat cursurile pentru a organiza în campusuri manifestații. ”Nu este președintele meu!" au scandat la unison la Los Angeles oamenii adunați în fața primăriei. Manifestațiile din SUA au avut și consecințe: cel puțin o persoană a fost rănită la Oakland; magazine cu vitrine sparte, tomberoane incendiate, drapeluri arse.

Președintele republican Donald Trump are de partea lui un număr destul de însemnat din clasa de mijloc, pe care l-a câștigat cu promisiunile din campania electorală legate de economia Americii: revitalizarea pieței muncii, ”cea mai mare revoluție fiscală de la Ronald Reagan”, scăderea datoriilor, impozite reduse etc. Trump declara în luna august:”Maşinile americane vor merge pe străzile noastre, avioanele americane ne vor conecta oraşele şi vapoarele americane vor naviga pe mările noastre. Oţelul american va înălţa zgârie-norii noştri."

În ce privește locul României în acest nou context internațional, se vehiculează puțină zdruncinare economică, apoi revenire și progres; părerile sunt împărțite și unii specialiști sunt rezervați. Se pare că leul va rămâne stabil, va crește bugetul armatei la 2% din PIB, și vom fi sub protecție față de ISIS; relatează sursa Libertatea.ro. ”Într-un scenariu similar celui care a urmat Brexit-ului, ne aşteptăm că această reacţie să se manifeste pe termen scurt, iar pieţele de acţiuni să-şi revină ulterior. Piaţă românească a reflectat la rândul său aversiunea la risc a investorilor la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de astăzi, cu o scădere de 2% a indicelui BET, care a fost însă parţial recuperată până la jumătatea zilei” a declarat directorul general adjunct al Tradeville. Ovidiu Dumitrescu mai afirmă că leul se va aprecia în raport cu dolarul american.

 

 

 

Sursa: agerpres, evz.ro, libertatea.ro, capital.ro, atlanticreporter.com

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More