Externe

Decepție pentru Traian Băsescu. A pierdut cetățenia moldovenească

Presa din Republica Moldova a publicat informația că i s-a retras cetățenia fostului președinte al României, iar cel care este responsabil de acest lucru este Igor Dodon. Președintele Republicii Moldova a semnat marți decretul pentru retragerea cetățeniei, care anterior i se acordase lui Băsescu.

Decretul de retragere a cetățeniei îl include doar pe senatorul de București; fiindcă soția sa, Maria, are în continuare dreptul de a-și păstra cetățenia, pe care o solicitase împreună cu Traian Băsescu la data de 8 martie anul trecut. Pe contul său de facebook, președintele Igor Dodon a scris: ”Am semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu."

Dodon și-a argumentat astfel decizia: "Anterior, în calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetățenia i-a fost acordată dlui Băsescu în mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat sa recunoască statalitatea moldovenească și existența poporului moldovenesc.Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme — Constituția Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetățeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituții, inclusiv faptul existenței urmăririi penale."

Traian Băsescu declara în urmă cu ceva timp că dacă președintele Republicii Moldova semnează un decret privind retragerea cetățeniei, el îl va acționa în judecată. Dodon avertizează în declarația sa: ”Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră, va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii."

 

 

 

Sursa: agerpres, cetin.ro

 

To Top
Loading..