Pe 26 și 27 mai 2017, Italia găzduiește întâlnirea liderilor G7. Summitul se concentrează pe: combaterea terorismului, economia globală și reducerea inegalităților, politica externă, securitatea cetățenilor și schimbările climatice. Președintele Consiliului European Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sunt cei doi reprezentanti ai UE la summit.
„Nu există nici o îndoială că acest lucru va fi cel mai dificil summit G7 din ultimii ani (…) Dar rolul nostru ca UE este de a face totul pentru a menține unitatea G7 pe toate fronturile”, a spus presedintele Donald Tusk.
La conferința de presă de înaintea summitului, președintele Tusk a subliniat importanța unității în ceea ce privește apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli. „De la războiul din Siria și agresiunea Rusiei în Ucraina, până la testele nucleare și rachetele balistice din Coreea de Nord și recuperarea terenurilor și militarizarea în Marea Chinei de Sud. Dacă grupul nostru nu este determinat și suficient de unit, situația din lume poate într-adevăr scapa de sub control „, a spus el.
Donald Trump si Theresa May
Președintele Consiliului European s-a referit, de asemenea, la criza migrației. „Aceasta este o provocare globală, dar aici, în Sicilia, este o problemă reală și locală”, a spus el. „Obiectivul UE a fost acela de a păstra cel puțin nivelul actual de cooperare internațională în abordarea acestei crize. Dacă vom reuși, rămâne o întrebare deschisă”.
Angela Merkel si Donald Trump
Președinția italiana, scoate în evidență faptul că guvernele ar trebui să adopte politici menite să răspundă așteptărilor cetățenilor lor. Prioritatea președinției italiene este, de asemenea, de a restabili încrederea cetățenilor în capacitatea guvernelor și instituțiilor G7 de a reduce inegalitățile și de a asigura o mai bună distribuire a beneficiilor globalizării și a revoluției digitale.
Programul de lucru al președinției Italiene se bazează pe acești trei piloni: Siguranța cetățenilor, Economică, ecologică și socială și reducerea inegalităților; Inovare, abilități și forță de muncă în epoca următoarei revoluții de producție.
Premierul italian, Paolo Gentiloni, a mai declarat ca au intampinat ceva greutati in discutia de acordul climatic cu Donald Trump.
„Există o problemă nesoluţionată, respectiv poziţia SUA faţă de acordul climatic de la Paris (…) Toţi ceilalţi şi-au confirmat acceptul total faţă de acord. (…)Dar suntem siguri că după o reflecţie internă şi SUA îl vor susţine”, a spus premierul italian, Paolo Gentiloni.