Home Externe Capitala Belgiei, scena unui dezastru cu zeci de răniţi

Capitala Belgiei, scena unui dezastru cu zeci de răniţi

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Azi, 22 martie, cu puţin înainte de ora 8:00 locală şi 9:00 ora României, Belgia s-a trezit în mijlocul unui dezastru cauzat de trei explozii. Primele explozii puternice au avut loc pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar a treia la metrou.

Conform bilanţului întocmit provizoriu se pare că ar fi cel puţin 10 persoane decedate şi 30 de răniţi, în urma exploziilor care au avut loc mai întâi în zona terminalului de plecări din aeroport, apoi la metroul din Capitala Belgiei. Intervalul dintre cele două explozii şi a treia a fost de numai o oră. Aeroportul Zaventem a fost evacuat imediat şi traficul spre terminale a fost deasemenea suspendat. Presa belgiană scrie că înainte de primele deflagraţii au fost auzite strigăte în limba arabă şi focuri de armă.

Metroul unde a avut loc ultima explozie se află în vecinătatea clădirilor oficiale şi cel puţin două persoane au fost rănite, conform datelor oficiale. Mediafax relatează că autorităţile au activat planul de catastrofă regională şi toate drumurile care duc spre aeroport sunt închise, inclusiv traficul feroviar spre şi dinspre aeroport a fost suspendat. 

Printre martorii de pe aeroportul din Bruxelles s-a aflat şi fiica antrenorului Mircea Rednic care a declarat pentru un post de televiziune: Am alergat şi nu m-am uitat în jur. Am văzut răniţi şi nu mi-am dat seama dacă mai erau în viaţă. Doar am alergat. Îmi era frică să nu alerg spre un loc unde era o bombă. Acum suntem pe pistă. Ne-a scos afară. Sunt multe ambulanţe şi pompieri. La un restaurant şi o farmacie mi se pare că au fost bombele. Căzuse tavanul şi era praf, dar nu mai era fum, când am ieşit noi. Nu ştiu nimic. Eu nu mai plec. Am lăsat bagajul în aeroport. Nu mă mai interesează. Îl aştept pe tata să vină să mă ia cu maşina. Sunt doar angajaţi de la aeroport lângă noi. Nu sunt forţe de ordine."

În prezent sursa exploziilor este necunoscută, conform oficialilor, însă acest atentat a avut loc la câteva zile după arestarea lui Salah Abdeslam, creierul atentatelor de la Paris, prin urmare se speculează că ar putea să nu fie o coincidenţă ci o răzbunare.

 

Sursa: mediafax.ro, gândul.info, independent.co.uk

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More