Home Actualitate Acord unanim pentru intrarea Ucrainei în NATO: Stoltenberg confirmă acceptul tuturor statelor membre

Acord unanim pentru intrarea Ucrainei în NATO: Stoltenberg confirmă acceptul tuturor statelor membre

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit
Acord unanim pentru intrarea Ucrainei in NATO Stoltenberg confirma acceptul tuturor statelor membre

Statele membre NATO au aprobat aderarea Ucrainei la Alianță, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, își dorește ca țara sa să primească o invitație oficială de aderare în cadrul summitului de la Vilnius din iulie. Stoltenberg a subliniat că, după încheierea conflictului din Ucraina, țara trebuie să aibă capacitatea de a preveni atacuri ulterioare.

Toate statele membre NATO au aprobat aderarea Ucrainei la Alianță, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a făcut această declarație vineri, în preajma unei întâlniri a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, desfășurată la baza aeriană Ramstein din Germania.

Liderul NATO a menționat că, după încheierea conflictului din Ucraina, Kievul trebuie să dispună de „capabilitățile necesare pentru a preveni atacuri ulterioare”.

Obiectivul principal în prezent este ca Ucraina să triumfe în fața Rusiei

Joi seara, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a reiterat dorința ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO în cadrul summitului de la Vilnius din iulie.

„Majoritatea ucrainenilor, europenilor și cetățenilor NATO nu vor înțelege de ce liderii Alianței nu vor oferi o invitație justificată politic pentru ca Ucraina să adere la Alianță în cadrul summitului de la Vilnius”, a declarat Zelenski.

„E dificil să găsești o contribuție mai mare la securitatea europeană și euroatlantică decât cea a soldaților noștri, bărbați și femei ucraineni care apără libertatea cu riscul vieții lor”, a adăugat președintele ucrainean.

Zelenski a menționat că este recunoscător tuturor partenerilor care sprijină aderarea Ucrainei la NATO

Președintele Ucrainei a discutat acest aspect și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei acestuia la Kiev. Aceasta a fost prima vizită în Ucraina de la începutul conflictului.

„Ne pregătim pentru întâlnirea de la Ramstein, iar poziția domnului Stoltenberg este importantă. Ne pregătim pentru acțiuni active la linia frontului – sunt inevitabile”, a afirmat Zelenski, referindu-se la așteptata contraofensivă ucraineană. „Ne pregătim, de asemenea, pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat pentru această vară, dar agenda sa este în curs de definire acum. Ne pregătim prin astfel de întâlniri și prin contactele pe diferite niveluri pe care le menținem cu partenerii noștri”, a explicat Zelenski.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More