Home Actualitate OUG de austeritate în pregătire: Taxă adițională de 16% pe veniturile mari, începând cu 15 mai

OUG de austeritate în pregătire: Taxă adițională de 16% pe veniturile mari, începând cu 15 mai

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit
Premierul Nicolae Ciuca

Cel mai recent plan analizat de premierul Nicolae Ciucă propune o taxă de 16% pe salariile mai mari decât cel al președintelui. Conform surselor guvernamentale, impozitul se va aplica numai pe porțiunea de venit ce depășește remunerația președintelui și ar urma să fie introdus prin OUG, începând cu 15 mai.

În plus, OUG va stabili și înghețarea salariilor, o măsură ce ar putea intra în vigoare tot de la 15 mai.

Impozit suplimentar de 16% pentru veniturile mari

Premierul Nicolae Ciucă a menționat la Iași că Ministerul Finanțelor lucrează la o analiză referitoare la impozitarea suplimentară a veniturilor provenite din pensii și salarii în sectorul public, dacă suma totală depășește salariul Președintelui României. Analiza nu va fi finalizată înainte de 1 mai. Premierul a subliniat că discuția se referă la impozitarea anumitor venituri, nu la supraimpozitare în sine.

Ideea impozitării suplimentare a veniturilor ce depășesc remunerația președintelui a apărut în urma întâlnirii liderilor coaliției de guvernare de luni seara.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat miercuri că măsurile pregătite de Guvern nu urmăresc decât reducerea și amânarea cheltuielilor care nu sunt esențiale, precum bunuri și servicii, autovehicule, mobilier, fără a afecta serviciile medicale, educaționale sau veniturile salariale.

Echilibrul bugetar necesar în 2023

Premierul Ciucă a insistat că salariile bugetarilor nu vor fi reduse și că echilibrul bugetar este necesar și în 2023. El a adăugat că cifrele actuale demonstrează că măsurile luate au asigurat creșterea economică, stabilitatea și au transformat România în cea mai stabilă țară din regiune.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, care susține această idee, consideră că interzicerea cumulului pensie-salariu ar putea fi neconstituțională și că soluția mai sigură ar fi supraimpozitarea. El a precizat că veniturile din sectorul privat nu sunt vizate de această măsură. Cu toate acestea, discuțiile din coaliție au subliniat că impozitarea selectivă, doar a veniturilor din sectorul public, ar putea fi neconstituțională.

Pe lângă limitarea veniturilor mari prin impozitare specială, coaliția discută și despre reducerea cheltuielilor bugetare.

Marcel Ciolacu susține că prima măsură rezultată din consultările coaliției ar fi oprirea angajărilor în sectorul bugetar, cu excepția domeniului sănătății.

„Ar fi oportună o ordonanță de urgență care să blocheze toate angajările în sectorul public. Fiecare ministru și agenție ar trebui să-și realizeze o analiză internă și, în cazul în care au posturi vacante, să efectueze transferuri în cadrul instituțiilor respective”, a afirmat Ciolacu.

Monitorizarea și ajustarea constantă a strategiilor guvernamentale

Pe lângă aceste măsuri, guvernul ar putea să implementeze și alte strategii pentru a reduce cheltuielile bugetare și a asigura o mai bună utilizare a resurselor. De exemplu, acesta ar putea să optimizeze procesele administrative și să investească în digitalizarea serviciilor publice, pentru a reduce costurile operaționale și a îmbunătăți eficiența.

Totodată, este important ca guvernul să mențină un dialog deschis cu cetățenii și cu mediul privat, pentru a se asigura că măsurile implementate sunt echilibrate și nu afectează negativ calitatea serviciilor publice sau dezvoltarea economică pe termen lung.

De asemenea, este esențial ca guvernul să monitorizeze în mod constant impactul acestor măsuri și să ajusteze strategiile adoptate, în funcție de evoluția situației economice și sociale. În acest fel, România își va putea menține stabilitatea și creșterea economică, asigurând în același timp un nivel adecvat de protecție socială pentru cetățeni.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More