Home Actualitate Interdicția asupra importurilor de cereale provenite din Ucraina în România, stabilită de Comisia Europeană: Ministrul Petre Daea confirmă decizia

Interdicția asupra importurilor de cereale provenite din Ucraina în România, stabilită de Comisia Europeană: Ministrul Petre Daea confirmă decizia

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit
Interdictia asupra importurilor de cereale provenite din Ucraina in Romania, stabilita de Comisia Europeana
  • Posibilă blocare a importurilor în România
  • Măsura UE în cazul renunțării la deciziile unilaterale
  • Protecția României și compensații pentru fermieri
  • Interdicție pe importuri specifice

Măsuri unilaterale și consecințe

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat că, în cazul în care Ungaria, Polonia, Bulgaria și Slovacia nu renunță la deciziile unilaterale privind importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, Comisia Europeană va bloca aceste importuri în România. Acest anunț a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă în data de 26 aprilie.

Acțiuni în cazul renunțării la deciziile unilaterale

Dacă cele patru state membre ale Uniunii Europene decid să renunțe la măsurile unilaterale, va fi implementată o măsură europeană ce va permite tranzitul cerealelor doar prin cele cinci țări către destinații din UE sau alte state. România este singura țară vecină cu Ucraina care nu a impus restricții asupra cerealelor ucrainene, în comparație cu celelalte patru state care au adoptat măsuri unilaterale pentru a proteja piețele locale.

Sprijinul Comisiei Europene pentru România

În contextul protestelor din partea statelor est-europene, care susțin că fermierii locali sunt afectați de prețurile mai mici ale cerealelor din Ucraina, Comisia Europeană a promis măsuri compensatorii pentru fermierii locali. Ucraina a fost nevoită să găsească rute alternative de transport, întrucât accesul la porturile de la Marea Neagră a fost blocat și limitat de invazia Rusiei.

Condițiile impuse de Comisia Europeană

Ministrul Daea a menționat că, în cazul în care cele patru state nu renunță la deciziile unilaterale, Comisia Europeană va emite o decizie similară pentru România. „România va fi protejată printr-o decizie a Comisiei Europene și va primi compensații pentru fermieri”, a declarat Daea.

Interdicții și compensații

Interdicția va viza importurile de grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui, rapiță și ulei de floarea-soarelui din Ucraina. România urmează să primească compensații financiare din partea Comisiei Europene, în valoare de 100 de milioane de euro.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More