Legea salarizării unitare se pare că va aduce schimbări majore în România. Comisia Juridică a Senatului a aprobat proiectul de lege, în vreme ce opoziția a votat împotrivă deoarece au considerat că nu s-au făcut studii suficiente asupra impactului bugetar.
„Efectele potenţiale de accentuare a excesului de cerere din economie şi, astfel, de generare a unor presiuni inflaţioniste superioare ca amplitudine celor din scenariul de bază vor depinde în mod esenţial de forma finală a legii, de etapizarea în timp a majorărilor salariale şi de criteriile de condiţionalitate a acestora”, arată Banca Naţională.
„Deteriorarea echilibrelor macroeconomice ar urma să aibă un impact advers asupra percepţiei de risc a investitorilor străini, cu consecinţe asupra fluxurilor de capital stabile puse la dispoziţia economiei româneşti, a finanţării deficitului de cont curent şi, astfel, asupra evoluţiei viitoare a monedei naţionale”, mai completeaza BNR.
„Grupul USR apreciază că, din estimările pe care le avem, această lege va produce un impact bugetar semnificativ. Considerăm că (…) nu există un studiu de impact bugetar şi aici sunt două cauze: fie de la început Guvernul a bugetat cheltuieli mult mai mari pentru a acoperi în acest moment acest impact bugetar, pe de altă parte, pe termen lung, această lege nu este sustenabilă.
Preconizăm că în curând vom ajunge într-o situaţie similară anului 2010 în care statul a fost nevoit să aplice tăieri salariale. Pe de altă parte, un lucru foarte grav este că această lege nu introduce criterii de performanţă în grilele salariale. Practic vom avea costuri şi mai mari la o eficienţă mult mai scăzută. Poziţia noastră este de a ne opune acestei legi în această formă”, a declarat senatorul George Dirca.
Sursa: mediafax.ro
Sursa foto: revista22.ro
