Home Actualitate ANPC impune amenzi la 11 bănci pentru practicile de calcul al ratelor la împrumuturile personale

ANPC impune amenzi la 11 bănci pentru practicile de calcul al ratelor la împrumuturile personale

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit
ANPC impune amenzi la 11 banci pentru practicile de calcul al ratelor la imprumuturile personale

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat o analiză a modului în care instituțiile bancare implementează contractele de credit pe termen mediu și lung (perioade de rambursare de peste 10 ani) pentru persoanele fizice.

Amenzi semnificative pentru practici comerciale înșelătoare

Ca urmare a inspecțiilor, ANPC a penalizat 11 bănci cu amenzi totale de 550.000 de lei pentru practici comerciale înșelătoare, în special în legătură cu metoda de calcul a ratelor. Consiliul Concurenței va fi notificat cu privire la aceste descoperiri.

Verificări cuprinzătoare: Credite în lei și valută

Investigația ANPC a inclus atât creditele în lei, cât și cele în valută, potrivit unui anunț oficial al autorității.

Identificarea practicilor necorespunzătoare

Potrivit comunicatului ANPC, au fost identificate practici comerciale înșelătoare la toate cele 11 bănci inspectate. Acestea au calculat ratele de rambursare astfel încât, în primii ani, 25% din rata lunară era alocată la rambursarea principalului, iar 75% la dobândă. Prin această metodă, consumatorii plăteau în principal dobânda, potrivit ANPC.

Băncile implicate

Cele 11 bănci inspectate sunt ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale.

Recomandări pentru o mai bună protecție a consumatorilor

Comisarii ANPC au propus ca noile planuri de rambursare, atât pentru creditele existente, cât și pentru cele viitoare, să fie structurate astfel încât principalul creditului să fie rambursat în rate egale pe întreaga perioadă de creditare, proporțional cu dobânda aferentă creditului.

Consecințe și impactul asupra consumatorilor

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a subliniat că această situație a afectat un număr mare de consumatori care au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar, în detrimentul intereselor proprii. Această practică a pus o povară semnificativă pe umerii debitorilor, mulți dintre ei ajungând să plătească în principal dobânda, în locul principalului creditului.

Efectele pe termen lung și apelul la echitate

În cazul unei abordări echilibrate, raționale și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii nu ar fi confruntate astăzi cu o criză financiară. O situație care, în opinia autorității, ar putea ascunde interese de grup și o atitudine cartelară.

Transmiterea informațiilor către Consiliul Concurenței

În plus, ANPC intenționează să transmită descoperirile sale către Consiliul Concurenței pentru o analiză suplimentară a situației.

Critici asupra sistemului bancar

Conform președintelui ANPC, Horia Constantinescu, există situații în care, în ciuda sediilor elegante, practicile bancare pot fi comparate cu cămătăria. Acesta a subliniat necesitatea unei transparențe mai mari și a unei echități în sistemul de creditare.

Continuarea acțiunii ANPC

Acțiunea ANPC nu se oprește aici. Autoritatea a anunțat că va continua să monitorizeze și să reglementeze practicile bancare pentru a asigura protecția consumatorilor. În acest sens, se vor desfășura noi controale și investigații pentru a verifica conformitatea băncilor cu normele și standardele de protecție a consumatorilor.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More