Home Actualitate Scandalos: România a cheltuit 400.000 de euro pentru momentul penibil de la Eurovision. Detalii despre cum s-au distribuit aceste cheltuieli

Scandalos: România a cheltuit 400.000 de euro pentru momentul penibil de la Eurovision. Detalii despre cum s-au distribuit aceste cheltuieli

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit
Romania a cheltuit 400.000 de euro pentru momentul penibil de la Eurovision
  • Nota de plată a României pentru prestația de la Eurovision: 400.000 de euro, o sumă record provenită din bugetul public.

Disecarea costurilor Eurovision 2023 pentru România

Costurile care au însoțit participarea României la Eurovision 2023 au stârnit valuri de nemulțumire în rândul opiniei publice. Acuzațiile îndreptate către TVR, privind risipa banilor contribuabililor, nu au lipsit nici din partea partidelor aflate la guvernare.

„Ne-am putea întreba cine sunt acei indivizi isteți care au profitat din bugetul Eurovision, prezentându-se, desigur, ca apărători ai onoarei României la Liverpool. Te gândești la ironia de a avea un conducător la TVR cu un nume de pasăre cântătoare, în timp ce trimitem la concurs un reprezentant care nu este cunoscut pentru abilitățile sale vocale?

Consider participarea la Eurovision 2023 o mare nesăbuință, având în vedere că acei bani ar fi putut fi folosiți pentru a acoperi cheltuielile unei călătorii la Sharm-el-Sheikh, și poate chiar și retur. Sper ca în viitor să vă gândiți mai bine la prioritățile reale ale țării înainte de a cheltui banii românilor”, a declarat un deputat PSD.

România nu a reușit să se califice în marea finală, unde majoritatea țărilor își găsesc locul. Nu a câștigat niciun punct. Nici Moldova nu a votat pentru reprezentantul nostru, care a fost aspru criticat pentru vestimentație, comportament, melodie și interpretare. Este cel mai slab rezultat al României în istoria Eurovision. Ne-am situat pe ultimul loc, la egalitate cu San Marino.

Efortul financiar și personal pentru participarea la Eurovision

Totalul cheltuielilor pentru această participare se ridică la 400.000 de euro. Numai transmisiunea a costat 200.000 de euro, la care s-au adăugat 80.000 de euro pentru spectacolul artistului și promovare. Alte 120.000 de euro au fost cheltuite pentru transport, cazare și diurnă. Echipa României a fost formată din 11 persoane, dintre care 8 erau angajați TVR:

  1. Mihai Predescu – șef delegație
  2. Ana Maria Mîndru – asistent șef delegație
  3. Camelia Ktistakis – șef presă
  4. Aurel Badea – regizor
  5. Gabriel Scîrlet – regizor muzical
  6. Rodica Puca – stilist
  7. Laura Daniela Fronoiu – reporter
  8. Marinică Ghiță – cameraman
  9. Theodor Andrei – artist
  10. Diana Maria Colea – dansator al artistului
  11. Andrei Simona – managerul artistului

Fondurile publice plătite pentru un eșec istoric

Pentru cei opt angajați ai Societății Române de Televiziune s-a plătit suma de 4.480 de euro, reprezentând diurna, plus 3.200 de euro pentru biletele de avion București-Liverpool și retur, 160 de euro pentru asigurări de călătorie și suma de 2.000 de euro pentru cheltuieli neprevăzute cu justificare ulterioară.

Pentru cele trei persoane din staff-ul artistului s-a alocat suma de 1.300 de euro, pentru biletele de avion și asigurările de călătorie.

Cazarea a costat în total 23.500 de euro la hotelul Lock and Key din Liverpool. Prețul pentru o cameră dublă pe noapte a fost de 240 de euro, iar pentru o cameră single – de 200 de euro.

Eurovision – un eveniment în scădere de interes

Concursul Eurovision pare să nu mai fie atractiv pentru majoritatea oamenilor. Doar 100.000 de români au urmărit evenimentul, adică 0,5% din populația țării. Astfel, TVR 1 s-a situat pe locul 91 în topul evenimentelor din ziua de joi, 11 mai. Meciurile, emisiunile culinare, buletinele de știri și documentarele au fost mai atractive pentru români.

Participarea României la Eurovision 2023 a urmat după ce țara noastră a fost evident prejudiciată anul precedent. În urma presiunii publice, TVR a amenințat că va da în judecată organizatorul și că se gândește la retragerea României din concurs. Cu toate acestea, după câteva luni, Dar Turturică, directorul TVR, a anunțat cu umilință că România va participa la Eurovision, ignorând aparent toate neregulile și imoralitățile care au avut loc anterior.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More