Home Cultură „Sănătatea mintală”, noua materie ce ar trebui introdusă în învăţământul şcolar

„Sănătatea mintală”, noua materie ce ar trebui introdusă în învăţământul şcolar

by Tudor Irina
3 minute timp de citit

Afecţiunile neuropsihiatrice sunt principalele care au efecte negative asupra stării de sănătate a copiilor şi a adolescenţilor, lucru care se manifestă la nivel global, ceea ce devine din ce în ce mai îngrijorător.

Se pare că între  10 şi 20% dintre aceştia se confruntă cu probleme, probleme care se regăsesc la nivel mintal, majoritatea dintre aceşti copii având vârsta de 14 ani, iar trei sferturi au o vârstă de până la 25 de ani, aspecte redate prin statistici ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate.

Din cauza acestor afecţiuni, acestor tineri le este afectată dezvoltarea emoţională dar se confruntă şi cu probleme în ceea ce priveşte studierea.

Cei care pot identifica apariţia acestor afecţiuni sunt adulţii care petrec mai mult timp cu aceşti copii. Cu toate acestea, principalii „actori” care pot interveni într-o proporţie majoritară sunt cadrele didactice, ei având posibilitatea de a oferi o mână de ajutor în această direcţie.

Uneori, cauzele apariţiei acestor probleme ale copiilor se datorează existenţei problemelor comportamentale, cele de concentrare sau cele de natură emoţională. În multe dintre cazuri, unii dintre copii sunt etichetaţi ca fiind „leneşi”, „neatenţi” sau le este atrasă atenţia din cauza faptului că nu ar avea suficientă motivaţie pentru a învăţa. Aceste lucruri atrag de la sine pedepse, note mici sau diverse avertizări.

Ca şi efect al acestor cauze, numărul copiilor care abandonează şoala este unul destul de crescut, sinuciderea este cel de-al doilea efect, cele mai frecvente cazuri fiind prezente în cazul copiilor care au vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani. Din aceste motive, nu trebuiesc ignorate aceste problemme care afectează sănătatea mintală a acestor tineri.

În unele ţări, s-au identificat deja iniţiative de a interveni asupra acestor probleme, dorindu-se a fi introduse materii care au scopul de a educa atât profesorii, dar mai ales tinerii în legăură cu acest subiect, care este unul foarte delicat.

Unul dintre profesori susţine faptul că „Experienţa din sala de clasă te poate ajuta să observi mai repede anumite simptome dacă ai ştii ce anume să cauţi. Un copil ajutat de timpuriu este un copil salvat, care va avea mai puţine probleme şi al cărui traseu educaţional şi de viaţă va fi cu mai puţine obstacole.”

Chiar dacă unii dintre profesori nu consideră că ar fi necesare introducerea a unor astfel de materii în curriculum-ul şcolilor, acestea ar avea numai efecte pozitive asupra copiilor, putând astfel fi identificate timpuriu anumite probleme dar şi remediate.

De pe urma acestor materii ar avea de câştigat chiar şi cadrele didactice, deoarece ar contribui semnificativ la performanţele lor profesionale.

Cadrele didactice pot interveni în această direcţie chiar şi prin intermediul următoarelor acte:

  • Pot oferi informaţii valoroase despre elevi consilierilor şcolari, părinţilor dar şi altor persoane desemnate să contribuie la ajutorarea copiilor care se confruntă cu anumite probleme;
  • Pot identifica care anume sunt domeniile în care copiii se confruntă cu probleme din cauza afecţiunilor de natură mintală;
  • Pot purta discuţii/şedinţe cu părinţii copiilor pentru a cădea de comun acord asupra adoptării unui comportament care să fie unul similar cu al acestora;
  • Pot interveni pentru a-i ajuta pe copii în dezvoltarea abilităţilor care nu sunt pe deplin dezvoltate.

Până ce va fi adoptată o strategie în ceea ce priveşte acest sprijin prin intermediul şcolar pentru a-i ajuta pe copiii care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, indicat ar fi ca profesorii să intervină în acest sens din proprie voinţă.

Pe lângă acest lucru, ei pot stabili împreună cu consilierii şcolari anumite modalităţi prin care pot oferi o mână de ajutor, dar mai ales, pot adopta o atitudine cât mai deschisă faţă de elevii lor.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More