Home Cultură Protest în domeniul educațional. Ligia Deca: „Sunt convinsă că nu se va ajunge la această extremă și că anul academic se va încheia într-un mod pozitiv.”

Protest în domeniul educațional. Ligia Deca: „Sunt convinsă că nu se va ajunge la această extremă și că anul academic se va încheia într-un mod pozitiv.”

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit
Ligia Deca
  • Ministrul Învățământului, Ligia Deca, răspunde la anunțul sindicatelor privind greva generală
  • Încrederea în finalizarea anului școlar într-un mod pozitiv
  • Susținerea majorării salariilor și a unei grile salariale care să înceapă de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu din economie

Ministrul Învățământului, Ligia Deca, răspunde la anunțul sindicatelor privind posibilitatea unei greve generale în educație, exprimându-și încrederea că anul școlar se va încheia pozitiv. Ministrul subliniază că ministerul susține majorarea salariilor și dorește o grilă salarială care să înceapă de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu din economie. Sindicatele au început să strângă semnături pentru declanșarea grevei generale și au planificat pichetări și proteste în următoarea perioadă, solicitând dialog și soluții la problemele ridicate.

Ministrul Învățământului a răspuns după ce sindicatele au anunțat posibilitatea unei greve generale în educație, menționând că este convinsă că nu se va ajunge la o asemenea situație și că anul școlar va avea un final pozitiv. Ea a subliniat că Ministerul Învățământului susține majorarea salariilor și își dorește ca grila salarială să înceapă de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu din economie.

Reacția ministrului Învățământului la amenințarea grevei generale

„Sunt încrezătoare că nu vom ajunge în acest punct și că anul școlar se va încheia cu succes. Cred că asta își doresc și reprezentanții personalului didactic. Desigur, trebuie să ne așezăm la discuții și să găsim soluții”, a declarat ministrul, conform Agerpres.

Ligia Deca a accentuat că Ministerul Învățământului sprijină majorările salariale și dorește ca grila salarială să înceapă de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu din economie.

„Legat de ordonanța de urgență la care sindicatele fac referire, la Ministerul Învățământului lucrăm deja la o serie de observații pe care să le trimitem Ministerului Finanțelor. După cum știți, Ministerul Învățământului susține creșterile salariale și dorește ca grila de salarizare să înceapă de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu din economie. Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca această nevoie în sistemul educațional să fie reflectată și în cadrul legislativ”, a adăugat ministrul Învățământului.

Sindicatele strâng semnături și organizează proteste în speranța unui dialog constructiv

Sindicatele din domeniul educațional au început să strângă semnături pentru declanșarea grevei generale, deoarece cererile lor nu au fost soluționate, iar Guvernul intenționează să ia măsuri cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, potrivit Agerpres.

Înainte de a declanșa greva generală, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală (FNS) „Alma Mater” vor organiza pichetări la sediul Guvernului pe 25 și 26 aprilie, iar pe 10 mai vor organiza un marș de protest, la care sunt așteptați peste 15.000 de membri sindicali, conform unui comunicat trimis sâmbătă Agerpres.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret și Federația Națională Sindicală Alma Mater informează Guvernul și Parlamentul României că au început procesul de strângere de semnături în vederea declanșării grevei generale. Decizia de a apela la această formă extremă de protest este justificată întrucât, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, amânarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutate în Coaliția de Guvernare, Guvernul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ”, se menționează în comunicatul transmis de cele trei federații sindicale.

Sindicaliștii afirmă că noile măsuri ale Guvernului ar agrava deficitul de personal prin: interzicerea cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv a activităților de formare profesională, esențiale în dezvoltarea carierei didactice.

Astfel, sindicatele din educație își exprimă îngrijorarea față de posibilele efecte negative ale deciziilor Guvernului asupra sistemului educațional și așteaptă un dialog constructiv cu autoritățile pentru a găsi soluții viabile la problemele ridicate.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More

Loading..