Home Cultură Povestea medaliei create de Napoleon Bonaparte care a instituit Legiunea de Onoare

Povestea medaliei create de Napoleon Bonaparte care a instituit Legiunea de Onoare

by Tudor Irina
2 minute timp de citit

Pe data de 19 mai a anului 1802, Napoleon a instituit Legiunea de Onoare, decoraţie, dar şi ce mai mare distincţie franceză, de pe urma căreia au ajuns să se bucure numeroase personalităţi din lume, unele chiar şi în prezent.

Distincţiile, care sunt o formă de apreciere primită din partea monarhilor, îşi au rădăcinile în Evul Mediu, mai exact în tradiţiile cavalereşti din perioada respectivă. În zilele noastre, aceste distincţii au fost păstrate de către statele care sunt monarhii, fiind adoptate doar uşoare schimbări.

Din dorinţa de a substitui sistemul de decorare din perioada regalităţii, Napoleon a adoptat un sistem nou de decoraţii, luând astfel naştere Legiunea de Onoare, aceasta din urmă devenind cel mai puternic simbol al primului imperiu de origine franceză.

Odată adoptat, acest simbol s-a păstrat, fiind ultetior adoptat şi de către republicile franceze următoare.

Clasele acestei Legiuni sunt cinci la număr, după cum urmează: gradul de cavaler, cel de ofiţer, urmat de cel de comandor, gradul mare de ofiţer şi clasa mare de cruce.

Medalia acordată drept apreciere este de forma unei stele care are numeroase raze, mai exact 15 raze, însă elementele sale diferă de la o clasă la alta, fiind toate confecţionate din metale preţioase.

Cei care s-au bucurat de această Legiune nu sunt numai francezii. De-a lungul timpului, aceasta a fost oferită personalităţilor de prim rang. Unul dintre aceste personalităţi este preşedintele Jacques Chirac, care a ajuns ulterior să ofere medalii combatanţilor vechi de origine americană, care au luat parte la Primul Război Mondial.

Alte personalităţi care s-au bucurat de această decorare sunt şi André Malraux, Gustave Eiffel, Charles de Gaulle, Louis Pasteur dar şi artistul Bob Dylan, american de origine.

Dintre români, de menţionat sunt Doina Cornea, care a fost distinsă de două ori, Ana Blandiana şi Corneliu Coposu, toţi trei fiind personalităţi importante ale rezistenţei anticomuniste.

Ca semn de apreciere al liderului ţărănist, medalia a fost oferită pentru suferinţa suportată în temniţe pe vremea comunismului.

Franţa a dorit să-şi prezinte aprecierea dar şi susţinerea faţă de lupta împotriva corupţiei din România, iar astfel, în zilele noastre, cea care se bucură la rândul ei de Legiunea de Onoare este Laura Codruţa Kovesi, actuala procuroare-şefă al DNA.

 

Sursa: rfi.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More