Home Actualitate Opiniile părinților privind implementarea exmatriculării în cadrul Legii Educației: „Se impune o abordare prudentă

Opiniile părinților privind implementarea exmatriculării în cadrul Legii Educației: „Se impune o abordare prudentă

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit
Opiniile parintilor privind implementarea exmatricularii in cadrul Legii Educatiei
  • Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, discută exmatricularea și suspendarea în contextul Legii Educației
  • Exmatricularea văzută ca o măsură pozitivă, dar implică responsabilitatea reintegrării și reînregistrării în sistem
  • Importanța concentrării pe recuperare, nu doar pe exmatriculare

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, afirmă că exmatricularea și suspendarea pot fi măsuri pozitive, dar implică reintegrarea și reînregistrarea în sistem. Într-o postare pe Facebook, el susține că trebuie să ne concentrăm și pe recuperare, nu doar pe exmatriculare. Ministrul Educației, Ligia Deca, a menționat că Ministerul susține amendamentul care introduce exmatricularea în legea învățământului preuniversitar, având în vedere cazurile recente de violență în școli.

Exmatricularea în învățământul preuniversitar: echilibrul între sancțiuni și reintegrare

Exmatricularea și suspendarea nu sunt măsuri negative, ci pozitive, dar implică o responsabilitate majoră: reintegrarea și reînregistrarea în sistem, afirmă Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților (FNP), într-o postare pe rețeaua socială Facebook.

Cristache comentează aprobarea amendamentului care introduce exmatricularea ca dispoziție în legea învățământului preuniversitar, discutată și vineri, 21 aprilie, în Comisia de Educație a Camerei Deputaților.

Proiectele legilor Educației sunt în deliberare în comisia de educație a Camerei Deputaților, unde peste 1.000 de amendamente vor fi votate până joi, 27 aprilie, zilnic de la ora 9 dimineața până la ora 9 seara. „Exmatricularea și suspendarea nu sunt măsuri nefaste, ci constructive, dar implică o responsabilitate esențială: reintegrarea și reînregistrarea în sistem. Astfel, problema este transferată de la școală pe stradă. Un copil care ar putea fi recuperat poate deveni, brusc, un delincvent. Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce dorim. Sunt de acord cu sancțiunile mai severe, dar nu trebuie să ne limităm la actul exmatriculării și să ne axăm și pe recuperare. Este necesară o atenție sporită!”, a notat Cristache pe Facebook.

Ministrul Educației, Ligia Deca, prezentă la Comisia de Educație în timpul discuțiilor de vineri, 21 aprilie, a menționat că Ministerul susține acum acest amendament, ținând cont de cazurile recente de violență în școli: „Acest amendament permite exmatricularea în cazurile extrem de grave, desigur, cu un proces care să garanteze dreptul la contestație, dreptul la apărare, etc. și, evident, această exmatriculare nu înseamnă că elevul nu poate fi reînscris într-o altă instituție de învățământ. Desigur, după ce există un program în care să se ofere consiliere și sprijinul necesar pentru corectarea comportamentului. Considerăm, totuși, că, având în vedere situațiile recente de violență în școli, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat și la ceea ce se întâmplă în alte țări ale Uniunii Europene, care, deși învățământul este obligatoriu și garantat, permit exmatricularea din unitatea de învățământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Deca la Parlament, potrivit edupedu.ro.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More

Loading..