Home Cultură Mister istoric. Motivul pentru care Napoleon nu a reuşit să mute Columna lui Traian la Paris

Mister istoric. Motivul pentru care Napoleon nu a reuşit să mute Columna lui Traian la Paris

by Tudor Irina
2 minute timp de citit

Sculptura din marmură de Carrara, operă a arhitectului din Damasc, a cunoscutului Apolodor, a fost inaugurată pe data de 12 mai a anului 113 d.Hr. Locaţia inaugurării acestei opere de artă a fost în Roma, mai exact, în Forul lui Traian.

Columnele şi monumetele reprezentau, în trecutul istoric, o formă de comunicare prin care romanii transmiteau noilor generaţii actele lor de glorie. Acestea erau de mare ajutor chiar şi pentru cei care nu cunoşteau carte.

Pentru a putea reprezenta cu ajutorul imaginilor cele două războaie daco-romane, Traian a apelat la ajutorul a numeroşi artişti pentru a construi o coloană de dimensiuni mari, coloană care să redea diverse imagini în plină acţiune a 2500 de daci şi romani. Arhitectul care s-a aflat în fruntea realizării acestei construcţii este Apolodor din Damasc.

Imaginile surprinse prezintă diferite detalii, fiind scoase în evidenţă elemente precum sunt îmbrăcămintea, figuri ale dacilor şi a romanilor dar şi a armelor de luptă folosite de către aceştia în perioada asediilor. Acest monumet instoric a fost o importantă sursă de inspiraţie a realizării filmului „Columna”, film printre a căror actori îi regăsim şi pe celebrii Ilarion Ciobanu şi Amza Pellea.

Conform spuselor istoricilor, Columna lui Traian ar fi defapt principalul act care a contribuit la naşterea poporului nostru. Aceasta nu redă numai imagini din vremea războaielor daco-romane, fiind până la urmă mormântul Împăratului Traian, urna de aur în care se află cenuşa osemintelor sale arse fiind amplasată în interiorul coloanei.

Columna este cea mai mare sculptură care a fost făcută în relief, având înălţimea totală de aproximativ 40 de metri, asta fără a lua în calcul statuia amplasată în vârf.

Napoleon Bonaparte a fost cel care a avut iniţiativa de a afecta într-o oarecare măsură Columna, din dorinţa de a o muta şi înălţa la Place Vendome, în Paris, însă a fost oprit de către consilierii săi, care l-au convins de faptul că acest lucru ar fi unul mult prea costisitor.

Se pare că datorită Columnei, un cioban sibian pe nume Gheorghe Cârțan, din Cârțișoara, a ajuns să se bucure de celebritate datorită actului său.  Ciobanul a pornit la drum undeva prin anul 1856, pe jos, la Roma, pentru a putea admira cu ochii lui Columna şi pentru a se lămuri şi convinge de originea latină a poporului român. Odată ajuns acolo, acesta a adormit la bazele sculpturii, localnicii şi poliţia romană ajunând la concluzia cum că acesta ar fi defapt un dac care a coborât de pe Columnă. Astfel, ciobanul sibian a devenit celebru, fiind cunoscut ca persoana cea mai înfocată atunci când vine vorba de  lupta pentru dobândirea drepturilor românilor ardeleni. Ciobanul a ajuns să fie principalul subiect al articolelor scrise de presa română şi cea italiană, fiind chiar şi invitat al Regelui Carol I, iar asta nu numai o singură dată.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More