- Profesorii români se pregătesc să paralizeze anul școlar în semn de protest față de guvernanți.
- Greva generală va începe pe 22 mai, precedată de o grevă de avertisment pe 17 mai.
- Sindicatele solicită creșterea salariilor, investiții în infrastructura școlară, reducerea birocrației și măsuri de siguranță pentru prevenirea violenței în școli.
Declanșarea Grevei
Sindicatele din educație au anunțat lansarea unei greve generale pe 22 mai, precedată de o grevă de avertisment pe 17 mai. Aceste acțiuni au fost determinate de rezultatele unui referendum sindical, în care majoritatea angajaților din sistemul educațional au votat pentru protest.
Revendicări Ale Profesorilor
Profesorii și personalul auxiliar solicită majorarea salariilor, investiții în baza materială a școlilor, reducerea birocrației și măsuri de prevenire a violenței în școli. „Nu mai putem accepta amânarea”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret. El a subliniat necesitatea de a rezolva problemele cu care se confruntă personalul auxiliar și de a îmbunătăți statutul social al profesorilor.
Răspunsul Liderilor Sindicali
Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a criticat lipsa de implicare a președintelui, care nu a participat la o întâlnire planificată. El a atras atenția asupra dificultăților cu care se confruntă profesorii debutanți, care primesc salarii mici, și a criticat lipsa de susținere pentru proiectul „România Educată”.
Protestele Pasive au Eșuat
În ciuda protestelor publice și a cererilor de discuții cu oficialii guvernamentali, revendicările profesorilor și ale personalului auxiliar nu au fost satisfăcute. Acum, 80% dintre profesorii români sunt de acord cu paralizarea anului școlar.
Planul de Acțiune
După greva de avertisment care va avea loc pe 17 mai, profesorii vor declanșa greva generală pe 22 mai, conform procedurii legale. În timpul grevei de avertisment, profesorii vor decide dacă vor ține orele sau doar vor supraveghea elevii.
Ce se Așteaptă de la Guvern
Profesorii așteaptă de la guvern să crească salariile, să investească în infrastructura școlară, să reducă birocrația și să implementeze măsuri de siguranță pentru a preveni violența în școli. De asemenea, sunt solicitate plăți pentru orele suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, sporuri pentru condițiile de muncă și respectarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă.
Spre un Învățământ Mai Bun
În plus, profesorii cer creșterea anuală a investițiilor în educație pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii. Se dorește și abandonarea aplicației EduSal, propunând înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.