Home Cultură A convins de unul singur 900 de oameni să-şi ia viaţa

A convins de unul singur 900 de oameni să-şi ia viaţa

by Tudor Irina
6 minute timp de citit

Personajul principal din spatele acestei poveşti de groază este Jim Jones, care s-a născut în Indiana şi care a dezvoltat un fel de pasiune în ceea ce priveşte religia şi întreg procedeul de înmormântare. Încă de mic, Jim avea un fel de pasiune faţă de jocurile bizare, jocuri de care alţi copii probabil se fereau în acea vreme, dar şi în prezent. Acestuia-i făcea plăcere să organizeze înmormântări pentru animalele sale de casă, animale cărora, deseori, le lua viaţa chiar el.

Datorită acestei pasiuni ale sale, Jim Jones a ajuns să fie exclus din Biserica metodistă, croindu-şi astfel propriul drum în viaţă şi propria lume în care să trăiască.

Jim a reuşit să pună bazele propriului templu, care avea numele „Templul Oamenilor”, asta după ce s-a apropiat şi a câştigat simpatia mai multor oameni prin intermediul slujbei pe care o avea, acea de vânzător de maimuţe.

Secta lui Jim Jones avea ca scop principal propovăduirea împotriva rasismului, motiv care a dus la alăturarea cât mai multor afro-americani.

Jim Jones, pastorul sectei, făcea chiar şi minuni pentru credincioşii săi. În timp ce oferea sprijin celor nevoiaşi, acesta a ajuns chiar şi să redea vederea celor care erau orbi sau îi făcea pe cei invalizi să meargă din nou, asta în timpul slujbelor.  Fiind atât de puternic în privirea credincioşilor lui, pastorul a ajuns să deţină toate obiectele de valoare ale acestora.

Cei mai bătrâni ajungeau să-i ofere toţi banii câştigaţi de pe urma caselor pe care şi le vindeau  în timp ce enoriaşii templului erau supuşi muncii voluntare. Astfel, prin toate bunurile de valoare pe care a ajuns să le deţină, Jim a reuşit să pună bazele propriei biserici în cursul anului 1956, Biserica Evangheliei Neştirbite, „Templul Oamenilor”.

Pentru a fi un bun exemplu de urmat şi pentru a creşte şi mai mult în ochii lumii, Jim Jones, împreună cu soţia lui au adoptat copii de mai multe rase, fiind astfel prima familie caucaziană care a adoptat un copil de culoare.

Politica nu i-a fost deloc un subiect străin acetuia, motiv pentru care cunoştea toate problemele cu care se confruntau în acea vreme oamenii de culoare. El a oferit din ce în ce mai mare sprijin oamenilor, în special celor care nu avea posibilităţi financiare pentru a putea cumpăra mâncare familie, celor care nu-şi puteau achita facturile dar şi celor care se confruntau cu probleme grave de sănătate. Astfel, Jim a ajuns să fie stâlpul de sprijin pentru numeroase familii, familii care aveau mare încredere în el, o încredere oarbă chiar.

Un fost membru al acestei secte iniţiate de către Jim, a declarat că „Pentru toate acestea, la finalul lunii mergeam şi predam salariul la biserică, iar el avea grijă de tot pentru noi. La schimb, primeam o alocaţie lunară de 4 dolari”.

Astfel, Jim era atât mamă cât şi tată. Se pare că, acestea nu erau însă singurele roluri pe care le avea Jim. După cum au ajuns să afle mai târziu enoriaşii săi, el era uneori chiar şi partener pentru aceştia, indiferent de sexul pe care îl aveau.

Chiar dacă acesta încuraja lipsa geloziei şi o deschidere cât mai largă în cadrul unei relaţii, mai ales din punct de vedere sexual, Jim încuraja la fel de mult şi abstinenţa, ceea ce reprezenta deja un lucru paradoxal.

Chiar dacă toate aceste lucruri păreau a fi fără cap şi fără coadă, iar lumea era din ce în ce mai confuză din acest punct de vedere, se pare că singurul care avea de câştigat şi care era pus în avantaj, era pastorul Jim. Acesta a ajuns să întreţină relaţii sexuale atât cu femei cât şi cu bărbaţi, majoritatea dintre ei fiind soţ şi soţie. Ulterior, odată ce întreaga poveste a devenit din ce în ce mai controversată, familiile enoriaşilor au început să facă presiuni, cu scopul de a pune capăt acestei nebunii care a început să scape de sub control.

Oamenii au recurs la acţiuni din ce în ce mai exagerate pentru a-l putea opri pe pastor. Dinamite aruncate în casa lui, tot felul de animale moarte care au fost puse în altarul bisericii sale, însă nimic care să se bucure de pe urma unui rezultat dorit.

În urma acestor acţiuni, Jim Jones a luat decizia de a-şi muta biserica în San Francisco, asta doar după ce s-a asigurat că familiile enoriaşilor săi au fost distruse cât mai mult cu putinţă. Ba mai mult, acesta a încercat să-i atragă pe enoriaşi după el, însă din 300 de oameni, numai 70 au fost de acord să plece împreună cu el.

Odată ce au pornit la drum şi au ajuns în mijlocul sălbăticiei, Jim le-a cerut din ce în ce mai des, celor care au ales să-l însoţească, acte care să dovedească devotamentul lor. Ba mai mult, acesta organiza deseori în toiul nopţii alarme pentru a simula o sinucidere în masă, pentru a vedea cum ar reacţiona adepţii lui în cazul în care ar veni sfârşitul lumii.

Una dintre persoanele care a reuşit să scape din întreaga nebunie, Deborah Leyton, a declarat că „Ni se dădeau pahare mici cu un lichid roşu, pe care să-l bem. Ni se spunea că este otravă şi că vom muri în 45 de minute. Abia după ce trecea acest răgaz, pastorul Jones ne explica faptul că otrava nu a fost adevărată şi că am fost supuşi la un test. Ne avertiza însă că momentul în care va trebui să murim de mâna noastră nu este departe”.

Chiar dacă se afla în mijlocul sălbăticiei, Jim nu a putut scăpa de furia şi supărarea care s-a instalat în interiorul familiilor celor care au pornit la drum cu el. Aceştia au cerut ajutorul congresmanului Leo Ryan, pentru a lua şi el parte la întreaga acţiune de readucere acasă a membrilor familiilor lor. Acestuia i s-au alăturat numeroşi reprezentanţi ai presei, asta pe lângă foştii enoriaşi.

Odată ajunşi în Jonestown, congresmanul şi enoriaşii, alături de trei jurnalişti,au fost ucişi pe loc, moment în care Jim a dat alarma, la fel cum o făcea în majoritatea serilor. Astfel, oamenii au fost forţaţi să bea un lichid, care, în cele din urmă, s-a dovedit a fi cianură.

Unele persoane au depus eforturi pentru a scăpa, însă, acestora li s-a injectat direct substanţa în organism, în timp ce restul au fost împuşcaţi. Odată ce nebunia a luat sfârşit, Jim s-a împuşcat în cap.

Poliţiştii care au ajuns ulterior la faţa locului, au constatat că numărul total al decedaţilor era de 909, asta după ce o fostă enoriaşă şi-a decapitat cei 3 copii, după care s-a sinucis.

Din totalul de oameni care au fost prezenţi la acest eveniment macabru din data de 18 noiembrie, numai 35 au reuşit să se salveze.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More