Home Cultură Cel mai bun olimpic la Chimie din lume este ROMÂN!

Cel mai bun olimpic la Chimie din lume este ROMÂN!

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Andrei Iliescu este cel mai bun din lume la Chimie iar după numeroase competiții câștigate la această materie, a decis să studieze la una dintre cele mai prestigioase universități din lume, la Harvard.

Andrei Iliescu are doar 19 ani și este fiul unor economiști din București. Acesta a început să meargă la olimpiadele de Chimie încă din clasa a VII-a. A avut întotdeauna o înclinație către științele exacte iar atunci când s-a familiarizat cu Chimia, pentru el toate lucrurile erau logice și foarte simple. S-a hotărât foarte repede că acesta este domeniul care îi place cel mai mult și în care și-ar dori să profeseze. Din aceste motive, a început să meargă la olimpiade, să câștige premii iar apoi a aplicat la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București. În timpul liceului, Andrei a participat la șase olimpiade de Chimie și a călătorit în țări precum Azerbaidjan, Grecia, Georgia, India, Rusia sau Iran.

„Când am fost în Rusia, am avut şansa să stăm într-un complex dintr-un sat în aproprierea oraşului Yakutsk. Acolo noaptea, pe timpul verii, durează circa două ore dintre care maxim una este de întuneric complet. În Iran a fost un şoc cultural, e foarte diferit de ce vedem pe stradă în România. Nu mi s-a părut periculos, lumea era calmă, nu era deloc cum mă aşteptam”, povestește Andrei Iliescu.

Cei mai buni sunt Chinezii

Atunci când participa la concursuri în Europa, Andrei era sigur că se va întoarce acasă cu o medalie de aur. Totuși, atunci când participa la olimpiadele internaționale, Andrei nu mai era la fel de sigur pe el. Băiatul menționează că cea mai bună țară la Chimie din lume este China. Andrei mai povestește și faptul că, la olimpiada de anul trecut din Georgia, lista primilor cinci clasați a arătat în acest fel: România, China, China, Rusia, China.

Țara noastra, România, a obținut la această olimpiadă, în total, trei medalii de aur și una de argint. Acest rezultat a fost cel mai bun din istoria participării româniei la această competiție. Țara noastră s-a clasat pe locul al II-lea în lume în clasamentul neoficial al țărilor participante, dar pe locul I în Europa.

Acaestă olimpiadă a găzduit un număr de 264 de participanți, aceștia venind din 75 de țări din întreaga lume.

Andrei Iliescu a fost câștigătorul aurului și la ediția anterioară și de aceea i s-a decernat Premiul IUPAC (The International Union of Pure and Applied Chemistry), pentru cel mai mare punctaj din acest concurs.

Palmaresul său cuprinde, până în prezent, șapte medalii de aur și două de argint, obținute la olimpiadele internaționale.

De ce Harvard?

După încheierea liceului, Andrei Iliescu a trebuit să aleagă între Cambridge, Massachusetts Institute of Technology(MIT) și Harvard. A ales să rămână la ultima, datorită sistemului de învățământ.

„Mi-a plăcut foarte mult comunitatea de la această facultate şi mi s-a părut că m-aş integra cel mai bine dintre facultăţile între care oscilam. Aici am posibilitatea de a alege cursurile pe care le fac în facultate, sistemul fiind mult mai flexibil decât cel din România şi există multe programe ale facultăţii care încurajează socializare dintre profesori şi elevi”, menționează Andrei.

După ce va absolvi facultatea, Andrei Iliescu se gândește să devină cercetător.

După ce termină facultatea, Andrei se gândeşte să devină cercetător. „Nu sunt încă foarte sigur ce vreau să fac după ce termin facultatea, dar cel mai probabil voi continua studiile, aş vrea să rămân în mediul academic ca profesor la o facultate şi cercetător”, a încheiat Andrei Iliescu.

 

Sursa: extranews.ro

Sursa Foto: ziarullumina.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More