- Proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale a fost susținută de absolvenţii clasei a VIII-a.
- La acest examen, s-au înscris 161.500 de elevi, însă mai mult de 7.000 dintre aceștia nu s-au prezentat la prima probă.
- Centrul de examen sau mijloacele electronice pot fi utilizate pentru depunerea contestaţiilor în intervalul orar 16:00 – 19:00 pe 28 iunie și 8:00 – 12:00 pe 29 iunie.
Impresii de După Examen și Reguli de Contestare
Prezenţa la proba de matematică a Evaluării Naţionale, ce a avut loc miercuri, a înregistrat o rată de 95,4%. Un singur candidat a fost eliminat din cauza unei încercări de fraudă.
Pe parcursul celei de-a doua probe scrise, care a avut loc pe 21 iunie, au participat 154.240 de absolvenţi. Astfel, 7.411 absolvenţi au lipsit, iar un singur candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Ministerul Educaţiei a anunţat că nu s-au înregistrat incidente.
Programul Următoarelor Probe și Anunțarea Rezultatelor
Ziua de Joi, 22 iunie, este destinată ultimei probe scrise: Limba şi literatura maternă, conform calendarului sesiunii 2023. Rezultatele preliminare vor fi făcute publice pe 28 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe site-ul web dedicat.
Contestaţiile se pot depune la centrele de examen sau se pot trimite prin mijloace electronice, în zilele de 28 și 29 iunie, respectând anumite intervale orare.
Pentru a depune o contestaţie, candidaţii trebuie să completeze și să semneze o declaraţie-tip în care declară că sunt conștienți de faptul că nota obținută în urma contestației poate modifica nota inițială, fie prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinţii/reprezentanţii legali ai candidaţilor minori.
Rezultatele finale vor fi publicate pe 4 iulie. Comunicarea rezultatelor se va face în mod anonim, respectând prevederile GDPR. Pentru a păstra confidențialitatea, se vor folosi coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților.
Publicarea Subiectelor și a Baremului de Corectare
Subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă vor fi publicate de către Centrul Naţional de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15:00.
Evaluarea Probei de Matematică
Profesorul de matematică Alin Muntean a oferit un feedback cu privire la proba de matematică a Evaluării Naționale 2023, considerând nivelul de dificultate a subiectelor ca fiind ușor peste medie.
Potrivit acestuia, un elev care nu a beneficiat de pregătire suplimentară s-ar putea confrunta cu dificultăți în atingerea notei 8. O sursă de dificultate a fost identificată la începutul problemei a doua, problema cu triunghiul, moment care a demarcat nota 6.50 de nota 7. Ca și în anii trecuți, geometria a fost o provocare, aici fiind făcută diferența între notele 8-9-10.
În cadrul subiectului al III-lea, expresia algebrică a fost extrem de ușoară, iar prima problemă cu sistemul a fost la fel destul de ușoară. Totuși, asemănarea le-a creat probleme elevilor la geometrie, acesta fiind un capitol cu care elevii nu sunt foarte familiari. În plus, problemele au fost complicate și de calcule, rezolvarea devenind ușoară doar în cazul în care elevii reușeau să identifice paralelismul.
Profesorul Muntean a menționat că anul trecut examenul a fost mult mai ușor, iar acum doi ani la fel. În opinia sa, aceasta este o reflectare a nivelului actual al sistemului educațional, în care doar elevii bine pregătiți ar trebui să avanseze la nivelul liceal.
În ceea ce privește subiectele, acestea nu au inclus temele care trebuiau predate în perioada grevei, iar cei care au elaborat subiectele au fost atenți la acest aspect. Conform observațiilor profesorului, predominant a fost materia de clasa V-VII, ca în fiecare an, iar partea de geometrie în spațiu nu are o pondere foarte mare, iar în acest an nu a fost dificilă.